Kriminalna prošlost

Jedan od petorice osumnjičenih za silovanje 11-godišnje devojčice, 26-godišnji muškarac ima kriminalnu prošlost i protiv njega postoji ukupno devet optužnica, prenosi Koha.

Portparolka prištinskog Osnovnog tužilaštva Laureta Ulaj je rekla da u bazi podataka Osnovnog tužilaštva u Prištini, protiv tog dvadesetšestogodišnjaka postoje krivični postupci u vezi sa krivičnim djelima "teška krađa", "šumska krađa" i "nasilje u porodici". 

U svim tim slučajevima, dodala je Ulaj, tužilac je podigao optužnice. 

U Osnovnom sudu u Prištini su naveli da su od 2019. do januara ove godine protiv tog osumnjičenog za silovanje djevojčice donjete odluke o kazni, a u nekim slučajevima i propisani postupci protiv njega.

U maju 2019. je osuđen na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 400 eura za krivično djelo krađe.

Samo četiri mjeseca kasnije, sud je odbacio optužnicu za krađu u šumi zbog apsolutne zastarjelosti predmeta.

U decembru 2020, isti sud je osumnjičenog proglasio krivim za nasilje u porodici, osudivši ga na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 300 eura. U zatvor nije išao, jer je kazna bila uslovna. Prema odluci suda, rješenje bi se izvršilo samo ako bi osumnjičeni počinio drugo ili slično krivično djelo u roku od godinu dana.

Samo mjesec dana kasnije, pokrenut je još jedan postupak protiv tog osumnjičenog za silovanje djevojčice.

U januaru ove godine pokrenut je još jedan postupak protiv njega zbog krađe, a i u tom slučaju je optužba protiv njega odbačena zbog zastarjelosti.