Do ispunjenja zahtjeva

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja i nauke Rrahman Jasharaj izjavio je da će 1. septembra zaposleni u prosvjeti štrajkovati i naglasio da se neće odustati ni od jednog zahtheva, prenosi Telegrafi.

Jasharaj je rekao da će štrajk biti nastavljen sve dok Vlada Kosova ne razmisli i ne nađe rješenje za zahtjeve sindikata.

"Sindikat je najavio štrajk za 25. avgust i štrajk će se nastaviti sve dok vlada ne sjedne i ne razgovara sa predstavnicima sindikata i ne počne sa ispunjavanjem naših legitimnih zahtjeva. Siguran sam da će biti štrajka 1. septembra, ali se nadam da će se Vlada razmisliti i što prije postići dogovor da se štrajk okonča. Ali trenutna situacija pokazuje da će se štrajk nastaviti i mi ćemo održati svoju riječ", kaže Jasharaj. 

Prema njegovim riječima, najave smanjenja plata za zaposlene koji štrajku su pokušaj zastrašivanja. 

"Obradovale su nas reakcije Savjeta za ljudska prava i poznatih advokata i drugih ljudi. Rekli su da bi bilo strašno da prvi put Vlada koju bira narod izvrši takav pritisak. Ovo nije nimalo impresioniralo članstvo. Ovakvim pritiscima Vlada neće postići ništa", zaključio je Jasharaj.

Glavni zahtjev štrajkača je da se radnicima u javnom sektoru isplati dodatnih 100 eura na plate do usvajanja Zakona o platama, za šta za sada nema spremnosti Vlade Kosova.