Institucije spremne

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla izjavio je da je Vlada Kosova spremna da od 1. septembra bez ikakvog oklijevanja primjeni odluku o reciprocitetu sa Srbijom za registarske tablice i lične karte, prenosi Reporteri.

Sveçla je rekao da je ubjeđen da su bezbjednosne institucije Kosova "potpuno zrele, spremne i jake da sprovedu ove dvije odluke".

Prema njegovim riječima, primjena ove dvije odluke je odložena za mjesec dana kako bi građani srpske nacionalnosti na Kosovu bili što više, korektnije informisani o ove dvije odluke.

Sveçla smatra da su Srbi na sjeveru Kosova shvatili potrebu za sprovođenje  odluke koja je za njih, kako kaže, korisna. Naveo je da je uvjeren da su shvatili da nema druge alternative nego da se povinuju zakonu kao i svaki drugi građanin Kosova.

Sprovođenje odluke, kaže ministar unutrašnjih poslova, ranije su ometale  "kriminalne strukture koje su uz pomoć Beograda ojačane da se bore protiv vladavine prava u toj oblasti".

"Vlada Republike Kosovo je odlučila da počne sa sprovođenjem ove dvije odluke i bez ikakvog oklijevanja ćemo te odluke sprovoditi. Riječ je o pitanju ulazno-izlaznog dokumenta za građane Srbije na Kosovu, nešto što se građanima Kosova dešava već 11 godina. A druga odluka je prelazak automobila sa nelegalnim tablicama na automobile sa legalnim tablicama. Ovo je takođe potpuno legalna odluka i zasnovana na do sada postignutim dogovorima u Briselu. Da, postojali su trendovi nestabilnosti od strane kriminalnih struktura na sjeveru koje podržava i režira Beograd i gura Moskva. Ali sam ubjeđen da su bezbjednosne institucije Kosova, Ministarstvo unutrašnjih poslova kao nosilac ovog procesa, potpuno zrele, spremne i jake da sprovedu ove dvije odluke", rekao je Sveçla.

Sveçla je upitan i za izjave srpskih zvaničnika koji kažu da su Srbi na sjeveru diskriminisani.

"Iskreno da vam kažem, ne samo da su isti ljudi, već je to i isti jezik iz kasnih 80-ih i ranih 90-ih. Isti ljudi koji su izazvali četiri rata u regionu, nastavili da vladaju sa Srbijom, sada su se vratili na staru šovinističku retoriku i kroz ovaj pokušaj da, pod jedan; odražavaju potpuno lažnu sliku situacije na Kosovu i pod dva; da mobiliše radikalne elemente unutar srpskog društva kako bi se oni potom zloupotrebili. Ne radi se ni o kakvoj diskriminaciji. Svojim aktivnostima nismo upereni ni protiv jednog građanina, bez obzira na nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, Policija kosova je tu da ispuni svoju ustavnu dužnost, a to je uspostavljanje reda i zakona i to čini uspješno bez ikakve diskriminacije", naveo je Sveçla.

Sveçla je govorio i o bezbjednosti Albanaca na sjeveru.

"Vjerujem da su bezbjedni. Imamo dovoljno mehanizama da obezbjedimo, garantujemo bezbjednost i dobrobit za sve građane Republike Kosovo, uključujući i Albance na sjeveru“, rekao je Sveçla.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri