Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture od danas se nalazi u generalnom štrajku, prenosi Koha.

Predsjednik Sindikata i Rrahman Jashari najavio je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva prosvjetara i da će biti obuhvaćen ceo nastavni sistem. U štrajku su i vrtići koji neće primati djecu.

"Štrajkački savjet Ujedinjenog sindikata zahvalio je gospodinu Samiru Shahiniju na dosadašnjoj saradnji. Uzimajući u obzir da ova saradnja treba da se nastavi i ubuduće kao i na osnovu interesovanja svršenih studenata, nakon konsultacija, odlučeno je da će proces polaganja državne mature biti posljednja akcija koja će biti obavljena za vrijeme trajanja štrajka", navodi se u saopštenju Sindikata.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije da je vrijeme za rad, a ne za štrajkove.

"Greška je prijetnja paralizom javnih institucija i službi sada kada je obrađen Prijedlog zakona o platama i uslovljavanje dodatnim zahtjevima. Nije vrijeme za štrajkove, vrijeme je za rad. Hoćemo sindikate ne gledaoce, već učesnike. Neki od njih imaju nove lidere, mora postojati međusobno uvažavanje, mi smo za socijalni dijalog bez prijetnji, bez ultimatuma. Želimo da se socijalni dijalog nastavi, ali ne mislimo da je vrijeme za štrajkove i bojkote“, rekao je Kurti.