Nisu neophodne

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da KS registarske tablice ne mogu da se vrate u promet jer nisu neophodne, prenosi Koha.

Kurti je u obraćanju pred početak sjednice Vlade Kosova rekao da je i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisivanjem sporazuma iz 2016. godine prihvatio da su te tablice nelegalne i da je mogućnost registracije na te tablice privremena do 2021. godine.

"U sporazumu iz 2016. godine i sam predsjednik Srbije, kao njegov potpisnik, priznao je da su ove tablice nelegalne, kao i da je mogućnost registracije na KS tablice privremena do septembra 2021. godine, u periodu januar 2017-januar 2018. godine i oni su to znali i shodno tome od septembra 2021. godine bez ijednog incidenta su ove registarske tablice preinačili sa KS u RKS. Nema potrebe za KS tablicama i one se više ne mogu puštati u promet", rekao je Kurti.

Kurti je dodao da srpska strana eskalira svoju retoriku i djelovanje u oblasti bezbjednosti, podriva nacionalnu i regionalnu bezbjednost uopšte.

"Duboko sam uvjeren da srpska strana nepotrebno i potpuno vještački eskalira retoriku i djelovanje u oblasti bezbjednosti, što zajedno sa stalnim pretnjama građanima Kosova, kao takvo predstavlja direktno narušavanje kako nacionalne bezbjednosti, tako i regiona uopšte. Mislim da ove pretnje imaju za cilj da nepravedno stvore superiornost u pregovorima preteći EU, SAD ili Velikoj Britaniji tenzijama u budućnosti", rekao je Kurti.

On je dodao da "pretnje eventualnim uklanjanjem građana srpske manjine predstavljaju dominaciju narativa kriminalaca poput Milana Radojčića, a ne onih koji integraciju vide kao primarnu opciju".

"Nisam se oglasio poslije sastanka 18. avgusta, pošto je postojao interni dogovor da se ne izjašnjava, iz zabrinutosti da će to negativno uticati na napredak dijaloga. Nisu se svi pridržavali ovog dogovora", rekao je Kurti.

Kurti je naveo da nije bilo volje Srbije da se potpiše sporazum o prinudno nestalim osobama i dodao da je za to "kriva druga strana koja nema interesa".

Kako je rekao taj sporazum je mogao da bude potpisan prošlog četvrtka u Briselu.

Kurti je rekao i da je EU dala četiri prijedloga kada je u pitanju sloboda kretanja, preneo je Reporteri.

"Netačno je da je bilo prijedloga jedne strane i spremnosti na kompromis. Mi smo bili otvoreni za razgovore u tom pravcu, ali je srpska strana napustila zgradu", naveo je Kurti, dodajući da sa srpske strane nije bilo nikakvog konstruktivnog angažmana niti konkretnih prijedloga.

On je dodao da Kosovo zanima sloboda kretanja.

"Ako tu i tamo nema privremenih tablica, bilo bi dobro da nema ni naljepnica. Dakle, mora se desiti međusobno priznavanje lične karte i vozačke dozvole. Dali smo ideju da priznamo sva dokumenta", kaže Kurti.

On je rekao da smatraju da to ne znači "međusobno priznanje".

Prema njegovim riječima, Grčka još nije priznala Kosovo, ali priznaje pasoše i lične karte, izdaje vize i priznaje registarske tablice.

"Ne pregovaramo o slobodi kretanja između Kosova i Srbije, već samo sprovodimo elemente koje je Srbija dogovorila u julu 2011. i septembru 2016. Oni žele da dogovoreni sporazum sprovode samo oni, a ne mi. Kosovo ne može da donosi odluke koje dovode u pitanje nezavisnost zemlje. Nezavisnost zemlje znači da se na dijelu teritorije ne može promovisati drugačiji poredak", rekao je Kurti.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline