375 stranica teksta

Specijalizovana vijeća Kosova u Hagu objavila su na svom zvaničnom sajtu presudu nekadašnjim liderima Organizacije ratnih veterana OVK Hysniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju na albanskom jeziku, u redigovanoj verziji.

Gucati i Haradinaj su 18. maja proglašeni krivim i osuđeni na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu u iznosu od po 100 eura, za krivična djela u vezi sa ometanjem sprovođenja postupka u Specijalnom sudu.

Gucati je zajedno sa Haradinajem optužen za krivična djela ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, za zastrašivanje svjedoka, osvjetu i povredu povjerljivosti postupka.

"Optužbe iznjete u potvrđenoj optužnici zasnivaju se na osnovanoj sumnji da je u periodu od najmanje 7. do 25. septembra 2020. g. Gucati i g. Haradinaj neovlašćeno obelodanili informacije koje su zaštićene Zakonom o specijalizovanim većima, među kojima i identifikacione podatke nekih (potencijalnih) svjedoka, na tri konferencije za novinare, kao i kroz dalju distribuciju uključujući izjave na društvenim mrežama", navodi se u saopštenju Specijalizovanih komora.

Gucati i Haradinaj su optuženi da su davali omalovažavajuće komentare na račun potencijalnih svjedoka i više puta izražavali namjeru da naškode radu Specijalizovanih veća.

"Ovim akcijama Gucati i Haradinaj su narušili tajnost postupka i zastrašivanje (potencijalnih) svjedoka Specijalizovanog tužilaštva i kao rezultat toga ometai su rad i istragu", dodaje se.

Presuda koja je objavljena sadrži 375 stranica teksta.