Bahatost, nerad, propaganda...

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj rekao je da je za dva mjeseca zemlju napustilo 108 zdravstvenih radnika, uključujući 36 specijalista, za šta je kriva Vlada i ministar Rifat Latifi.

Bivši ministar zdravlja je na Facebooku napisao da je "zastrašujuće kako samo ministar zdravlja i njegova Vlada ne vide svoje velike propuste u zdravstvu”.

Prema njegovim riječima, Vlada nastavlja da liječi zdravstvene radnike milostinjom.

"Nesposobnost vlasti i prevare ostavljaju građane bez zdravstvenih usluga. Za manje od četiri nedjelje imamo preko 30.000 slučajeva korona virusa, ili 1.154 zaraženih dnevno. Samo ovih dana izgubili smo 33 života. Ovaj rezultat je rezultat neuspjeha vlasti koja je mislila da može da upravlja pandemijom onlajn, kao i zdravstvenim sektorom. Upravo ova Vlada nastavlja da liječi zdravstvene radnike milostinjom, dok je za samo dva mjeseca zemlju napustilo 108 zdravstvenih radnika, među kojima 36 specijalista“, napisao je Zemaj.

On je optužio  Vladu da nije obnovila ugovore sa preko 1.200 članova pomoćnog osoblja u borbi protiv pandemije.

"Samo za ove dvije nedjelje produžene su liste čekanja građana za dobijanje zdravstvenih usluga do sredine 2023. godine”, kaže Zemaj.

Zemaj kaže da je Ministarstvo zdravlja je platilo 280 odsto skuplji jedan gram paracetamola po injekciji u odnosu na vrijednost na maloprodajnom tržištu.

"Dominira bahatost, nerad, propaganda, nedostatak stručnog kadra što su karakteristike nesposobnih i populističkih vlada. Mi smo kao opoziciona stranka ponudili zakon o zdravstvu, a kao odgovor dobili smo neposlušnost. Ovo su samo neki od nedavnih promašaja ove Vlade, a epilog promašaja je strašan", navedeno je u Zemajevoj objavi.

Izvor: Kosovo Online