Projekcijom filma Vatra ljubavi (Fire of Love) američke režiserke Sare Dose u otvorenom biskopu Bistrica, otvoren je 21. Dokufest, međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Dosa je režiserka nominovana za nagradu Indie Spirit i Emmy, kao i dobitnica "Peabody" nagrade kao producentkinja.

Dokufest će trajati do 13. avgusta, a biće prikazano preko 250 filmova, piše Radio Slobodna Evropa.

Izbor filmova svrstan je u osam kategorija (Balkandox, internacional feature, shorts dox, internacional shorts, human rights green, truth dox i nacionale) i kako je rečeno predstavljaju najbolje koji su snimljeni u protekloj i ovoj godini.

Od 17 filmova u kategoriji Balkandoxa, četiri su iz Srbije, po dva sa Kosova i iz Hrvatske, po jedan iz Bosne i Hercegovine i Slovenije.

“Kako preživeti?”Logo ovogodišnjeg izdanja festivala

Tema ovogodišnjeg festivala je “Kako preživjeti”.

Među filmovima nalaze se oni koji se bave fizičkim preživljavanjem u Ukrajini, a tokom festivala bit će razgovarano o tome kako preživeti uništenje šuma, džungle, kao i naglo zagrijevanje planete. Također će biti vođena diskusija o tome kako preživjeti fašizam koji se sve više širi.

"Pokušaćemo da preko gostiju, debata i radionica dobijemo odgovore na neka od ovih pitanja”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Veton Nurkollari, umjetnički direktor Dokufesta.


Veton Nurkollari, umjetnički direktor Dokufesta

On je zadovljan brojem i kvalitetom kosovskih, kao i filmova iz regiona i svijeta.

"Imamo filmove koji su u svijetu dobili najznačajnije nagrade, od festivala u Kanu (Francuska), Berlinale (Njemačka), Sundance (SAD). Sve što je iz ove oblasti važno u svijetu, naša publika će moći ovdje da pogleda”, tvrdi Nurkollari.


Linda Llulla-Gashi, izvršna direktorica festivala

A da je i za ovo izdanje vladalo veliko interesovanje domaćih, regionalnih i filmskih stvaratelja iz cijeloga sveta potvrđuje i Linda Lula (LLulla) izvršna direktorica festivala.

"Od preko 3.000 prijava, umjetnički tim je izabrao više od 250 filmova koji će biti prikazivani u deset bioskopa, od toga pola njih je na otvorenom", kaže Lula.

"Ove godine vratili smo DOKUKIDS, dječiji animirani pogram i radionice za snimanje tih vrsta filmova. Sa njima će u bivšem vojnom kampu KFOR-a raditi instruktori. Vratili smo i muzički dio festivala. Panel diskusije održavaće se svakog dana od 17 sati."


Samir Karahoda, režiser

Samir Karahoda je jedan od članova umjetničkog tima koji je radio na odabiru filmova. Imali su kaže "slatke" muke da među toliko kvalitetnih ostvarenja odaberu one najbolje.

“Boravio sam na najprestižnijim svjetskim festivalima. Zato odgovorno tvrdim da je Dokufest unikatni festival. Nigdje nema ovakve atmosfere kao kod nas u Prizrenu. Po tome smo sve prepoznatljiviji u svijetu. To ne kažem samo ja. To govore mnogi (filmski radnici) koji su za vrijeme festivala boravili u Prizrenu", ponosno kaže Karahoda.


Na otvaranju festivala prisustvovala je i bivša predsjednica Kosova Atifete Jahjaga

Gosti iz cijelog svijeta došli su na otvaranje festivala.

Organizatori su se potrudili da atmosfera dočeka bude što više prijateljska.

Nije bilo crvenog tepiha, ali ljubaznost i gostoprimstvo su nešto što mnoge privlači da dolaze za vrijeme održavanja ove kulturne manifestacije.


Paul Lowe, profesor filma iz Londona

Među njima bio je i Paul Lowe profesor dokumentarnog filma iz Londona koji drugu godinu za redom dolazi u grad na Bistrici. Zadivljen je, kaže, koliko je ljudi, naročito mladih, došlo na otvaranje festivala.

"Veoma je važno da ljudi iz cijelog regiona, pa i svijeta, dolaze i vide šta se dešava sa kulturom. Da se uvjere na licu mjesta kakva je ovde situacija. Smatram da ovaj kraj ima puno toga da pokaže iz kulture. Dokufest je, zaista, najbolji ambasador Kosova u svijetu", smatra ovaj profesor koji već nekoliko godina živi i radi u Sarajevu i tvrdi da ga Prizren "mnogo podsjeća na glavni grad BiH".

Prizrenci ponosni na Dokufest


Desetak TV ekipa, domaćih kao i dopisnika svjetskih medija, pratili su otvaranje Dokufesta. Na prijemu kojem su prisutvovale brojne zvanice Prizrenci nisu krili ponos što je njihov grad, kako kažu, kulturna prestolnica Kosova.

"Dokufest je za nas Prizrence, ali i Kosovo u cjelini, prozor koji se otvara prema svijetu. Pored kulturnog, što je primarni cilj, ima i ekonomski značaj, naročito za vlasnike malih biznisa", kaže Fisnik Minci, novinar medijske grupe Koha.


Fisnik Minci, novinar

"Ovo je značajno pogotovo za mlađe generacije koje zbog viza ne mogu da putuju. Mogu ovdje da rade kao volonteri, gledaju filmove i da dosta toga shvate o događajima u svijetu."


Volonteri Dokufesta

Istorijski centar grada, gdje se uglavnom i održavaju projekcije filmova, kao i ostale aktivnosti Dokufesta, bio je pun gostiju. Ugostitelji su, kako tvrde, spremni za ove dane.

To je i prilika za njih da donekle nadoknade izgubljeno i mirnije dočekaju ostatak godine.

"Za ovih devet dana, koliko traje festival, poslujemo bolje i dobijamo neku vrstu finansijske injekcije. To nam puno znači. Kamo sreće da to potraje znatno duže", priča za RSE ugostitelj Arsim Futko.


Arsim Futko, vlasnik malog biznisa iz Prizrena

Taj finansijski dio ističe i Linda Lula.

Kaže da prema podacima Instituta za napredne studija (GAP) sa skedištem u Prištini, tokom Dokufesta bude obrnuto kapitala u iznosu od pet miliona eura.

"Trenutno su u gradu svi hoteli puni gostiju. Očekujemo danas i sutra da stigne još veći broj, najviše iz regiona, ali i iz zemalja Evropske unije i cokelog svoketa. Angažovali smo vlasnike privatnih kuća da izdaju svoje sobe. Biće zbrinuti svi koji dođu na Dokufest", tvrdi Lula.

Među najpoznatijima u svijetu


Kada su 2001. godine počinjali sa Dokufestom, po rokečima Nurkolarija, nisu ni znali gdke će stići, ni kako će sve to da se kreće.


Organizatori kažu da Prizren oživi tokom festivala

Prisjeća se da su im tada pomagale kolege sa Sarajevo Film Festivala. Među njima bio je i Dino Mustafić, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih reditelja.

"Od ove godine mi smo jedan od 24 festivala koji nominiraju po jedan kratki i dugometražni film za glavnu nagradu Evropske filmske akademije. To je dokaz gdje smo bili, a gdje smo sada. Na tome se, međutim, nećemo zaustaviti, idemo naprijed", poručuje Nurkollari.

Modern times Review, časopis koji se bavi festivalima i dokumentarnim filmovima svrstao je Dokufest među 20 najboljih u svijetu.