Dekarbonizacija

Stručnjak za energetiku Abhurim Haxhimusa izjavio je da očeekuje da će biti dugih prekida struje jer će prema nekim proračunima Kosovo imati troškove između 220 i 600 miliona eura samo za uvoz da bi obezbjedilo stabilno snabdjevanje. On smatra da je jedini način da se preživi finansijski da počnu da se primjenjuju isključenja, prenosi Koha.

On je dodao da Kosovo proizvodi najviše 930 MV/h, ali da se tokom zime potražnja povećava i do 1400 MV. Ta razlika, objašnjava on, pokriva se uvozom.

On je izrazio sumnju da Kosovo ima kapacitet da održava baterije za skladištenje električne energije.

"Mi smo zemlja u razvoju, imamo nizak budžet, nizak BDP po glavi stanovnika i nisam za eksperimente, posebno u oblasti energetike. Ali da li su nam ove zalihe energije potrebne, svakako su nam potrebne jer idemo ka dekarbonizaciji energetskog sektora. Moramo imati magacine u kojima skladištimo struju, a ta skladišta moraju mnogo da se povećaju kako bismo višak struje koji se prikupi tokom dana od sunčeve energije, a noću koristili", rekao je Haximusa.

Prema njegovim riječima, Kosovo, koje u posljednjih 50-60 godina koristi ugalj za struju, nije imalo stručnjake za obnovu elektrana kada se ukazala potreba, "a kamoli stručnjake za skladištenje energije u baterijama".