Oštra reakcija

Izjave premijera Albina Kurtija i ministra policije Xhelala Sveçle da je pripadnicima Specijalne interventne (FIT) jedinice isplaćeno i više od 2.000 eura izazvali su oštru reakciju članova skupštinskog Odbora za bezbjednost, koji navode da je to trik i dio njihove propagandne strategije, piše Dukađini.

Pripadnici FIT-a protestovali su prekjuče nezadovoljni najavljenim povećanjem plata, ali je preksinoć uslijedila Kurtijeva izjava da su prosječna primanja velike većine pripadnika te elitne jedinice ove godine  premašila 2.200 eura mjesečno. Sličnu izjavu dao je i Sveçla.

Međutim, u ugovoru policajaca koji su protestovali stoji da je njihova osnovna plata 631 euro bruto, što znači da su, ako su dobijali 2.200 eura, morali da rade 500 sati prekovremeno.

Zato članovi Odbora za bezbjednost smatraju da Kurti i Sveçla takvim izjavama teže da unište najkredibilniju instituciju na Kosovu.

“Normalnom čovjeku je nedokučivo da je vlada došla i rekla da policajac ima platu od 2.000 eura. Ova tendencija da se degradira argumentacija policajca je još gora od svih obmana koje su do sada činili“, rekao je predsjednik Odbora Beke Berisha.

Poslanica PDK Ganimete Musliu ocjenila je da su ovakve izjave dio Kurtijeve propagandne strategije.

“Ovakve izjave obeshrabruju, demotivišu i uništavaju moral policije, a zatim njen integritet. Imamo posla sa neodgovornim i ekstravagantnim premijerom koji ništa ne shvata ozbiljno“, navela je Musliu.

U međuvremenu, poput kolega iz FIT-a, protest su najavili i nezadovoljni pripadnici Specijalne operativne jedinice i Specijalne interventne jedinice za eksplozive i detonacije, međutim do njega ipak nije došlo.

Izvori Dukađinija navode da je protest izostao “zbog nekoordinacije i internih primjedbi”.

Izvor: Kosovo online/Dukađini