Portparol KEDS-a

Lijepe vremenske prilike su doprinele da do sada nije bilo isključenja struje i ako temperature ostanu visoke, onda neće biti problema sa napajanjem, ali se situacija može promeniti, zbog najavljenog hladnijeg vremena rekao je za „Indeksonlajn” portparol Kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS) Viktor Buzhala.

„Situacija je stabilna. To znači da do danas nismo primjenili restrikcije struje ni za jednog potrošača. Naravno, vremenski uslovi su bili povoljni. Za stabilno snabdjevanje potrebna su tri parametra. Proizvodnja, tražnja i jaz između tražnje i proizvodnje što znači uvoz električne energije ako je potražnja veća, tu je faktor cijena na međunarodnim tržištima. Na sreću do sada ovi faktoru su bili u okviru prihvatljivih parametara. Cijene su bile dosta niske, znatno ispod onoga što smo očekivali“, rekao je Buzhala.

Upozorava da se situacija može promjeniti, jer prognoze nisu toliko optimistične.

„Prognoze nisu optimistične, ali naravno moramo biti oprezni. Nalazimo se u januaru, koji je najhladniji mjesec u godini, a vidljivi su samo znaci pogoršanja temperatura. Kada se temperature spuste, s jedne strane očekuje se veliki porast potrošnje, a kao posljedica velike tražnje u regionu skaču i cijene na međunarodnom tržištu. Tokom proteklih mjeseci imali smo stabilnost lokalne proizvodnje. Potreba za uvozom da bi se pokrila potražnja svakako ima određenu cijenu, a 200 eura po megavat sati nije jeftino“, rekao je on.

Što se tiče čestih kvarova koji se dešavaju, on je rekao da su posljedica atmosferskih prilika, ističući da i pored ulaganja u mrežu i dalje ima problema.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline