Restrikcije?

Kosovo od 2. marta ne dobija struju od Albanske energetske korporacije. Nije zvanično razjašnjen razlog zašto Kosovo ne nastavlja da uvozi struju iz Albanije.

Ovih dana se građani Kosova uglavnom snabdjevaju strujom koju proizvode termoelektrane KEK-a koje su u funkciji (B1 i B2 Kosovo B i A3 i A4 Kosovo A), kazao je portparol Energetske korporacije Kosova Skender Bucolli.

Ako se izračuna ukupna trenutna proizvodnja u ova četiri pogona za proizvodnju električne energije iz termoelektrana ispada da B1, B2 i A3 i A4 zajednički proizvode negde oko 780 megavat-časova električne energije, kazao je Skender Bucoli, portparol Energetske korporacije Kosova.

Bucoli je za Ekonomski bilten rekao da su termoelektrane KEK-a juče, tokom 24 sata, proizvele preko 17 hiljada megavat-časova električne energije i da je cijela ova količina stavljena na raspolaganje distributeru.

Takođe, nedostatak struje iz Albanije, koja je mjesecima bila velika pomoć elektroenergetskog sistema, osetiće se ovih hladnih dana, kada se potrošnja struje na Kosovu značajno povećava.