Profesorica ekonomije

Univerzitetska profesorica ekonomije Albulena Kastrati izjavila je da su naknade za bankarske usluge visoke i apsurdne, prenosi Koha.

Kastrati je na KTV rekla da bi Centralna banka Kosova trebalo da preduzme mjere u tom pravcu.

Ona je navela da kada je inflacija visoka, korist imaju građani koji uzimaju kredite.

Prema njenim riječima, najnoviji podaci o inflaciji na Kosovu pokazuju da je godišnja inflacija 14,1 odsto, a komercijalne banke svakako to uzimaju u obzir.

Kastrati je navela da oni koji su prije nekoliko godina dobijali kredite po fiksnim kamatama imaju kamate na kredite niže od inflacije.

"Sada je na nama da to iskoristimo. Samo u ovom slučaju, ima koristi zajmoprimac", rekla je ona.

Kastrati kaže da trenutno postoje uzastopne krize i navodi da je u 2021. godini, uporedo sa otvaranjem ekonomija, povećana potrošnja i tražnja za proizvodima, dok je proizvodnja bila zatvorena tokom pandemije.

"Dakle, svaki put kada je malo proizvoda na tržištu, cijene rastu", rekla je ona.

Navela je da se sada u Evropi odigrava humanitarna kriza, rast cijena, ekonomski pad i da investitori samo gledaju gdje su veće kamate da prebace svoj kapital u tu zemlju.

Što se tiče suočavanja sa globalnom krizom, Kastrati je rekla da politike pojedinih zemalja, koje podrazumevaju smanjenje PDV i akciza, nisu bile efikasne.

Prema njenim riječima, najbolji način da se pomogne građanima je povećanje potrošnje iz budžeta.

"Direktna pomoć je odgovarajuća, ali ne za sve građane. Porast cijena na Kosovu zavisi od globalnih dešavanja. Jaka ekonomija svakako zahtjeva razvoj privatnog sektora. Nemamo razvijen ovaj sektor, mislim da ovaj sektor treba podržati", rekla je Kastrati.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore