Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda (Savjet) ocjenio je da je rezolucija, koju je juče usvojio albanski parlament a u kojoj se odbacuje izvještaj Dicka Martija o trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu, politički dokument bez pravnog dejstva, prenosi Telegrafi.

"Rezolucija Skupštine Albanije je politički dokument i ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo osim što povećava nade i očekivanja optuženih, njihovih porodica i što braniocima daje alibi za zaštitu koju su do sada činili i koju Savjet smatra više kao folklornu odbranu nego pravnu. Čak i činjenica da proces još nije započeo, za Savjet je zabrinjavajuće što do sada odbrana nije uspjela da poništi nijednu odluku Specijalnog suda o određivanju pritvora bilo kome od optuženih", navodi se u saopštenju Savjeta.

Savjet dalje napominje da je iznenađujuće da se o Rezoluciji za koju se svi izjašnjavaju da predstavlja nacionalni i državni interes i za koju je trebalo potrošiti samo tri minuta, koliko traje glasanje, raspravljalo više od petnaest sati.

"Ona je pretvorila Skupštinu Albanije u arenu političkih gladijatora koji su u ime folklornog patriotizma hteli da se politički okoriste. Nevjerovatno je da za važan državni i nacionalni dokument ima toliko nekontrolisanih uvreda", navodi se u saopštenju.

Savjet podsjeća da je od početka tvrdio da je Martijev izvještaj iskorišćen za formiranje Specijalnog suda i da ne očekuje da će ova Rezolucija suštinski uticati na rad Specijalnog suda ili da će poboljšati položaj zatvorenika.

"Zato smo protiv bilo kakvog manipulisanja ovim očekivanjima, bilo koje strane. Kosovo nije član Savjeta Evrope, stoga ne može da računa da će Evropski sud za ljudska prava biti adresa na kojoj može da se traži pravda za građane Kosova, odnosno talaca koji se drže u Hagu, dok, s druge strane, Albanija ima ovo pravo i ovu priliku. Albanija ima dug put da pređe u nastojanju da očisti svoje ime od ljage koje joj je naneo legalni plaćenik Dick Marti, kao što Kosovo takođe ima dug put da se izbori sa Specijalnim sudom koji je sam osnovao", navodi se u saopštenju.

Skupština Albanije je u četvrtak, sa 125 glasova za, usvojila Rezoluciju protiv izvještaja Dicka Martija o Kosovu.

Ovom posebnom rezolucijom Skupština ocjenjuje da su iznesene tvrdnje ostale "neargumentovane, nedokazane i neosnovane" na dokazima i činjenicama, te da ih kao takve treba da tretiraju sve domaće i međunarodne institucije.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi