Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da posete liderima OVK u Hagu nisu toliko važne, koliko je važno da se zakoni koje je Skupština Kosova usvojila u pogledu zaštite njihovih prava poštuju i sprovode na pravi način, prenosi Reporteri.

"Vjerujem da ćemo sesti i razgovarati kako da damo sve od sebe da vidimo koliko se dobro sprovode zakoni koje je Skupština Kosova usvojila sa dvije trećine glasova u pogledu zaštite prava građana, u ovom slučaju optuženih. Ne zaboravimo da su i taj ustavni amandman i zakoni koji su kasnije usvojeni zasnovani na čitavom jednom poglavlju sloboda i ljudskih prava za koje mi kao institucije moramo da vodimo računa da se ne krše”, rekla je Osmani na konferenciji za medije, nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom Albanije Ilirom Metom.

Osmani je dodala je da ne treba zaboraviti ko je insistirao na formiranju Specijalnog suda, aludirajući, kako navodi Reporteri, na bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija, koji se sada nalazi među optuženima u tom sudu.

"Ne zaboravljamo, ma koliko neko imao takvu želju, ko je najviše insistirao i ko je najviše gurao da se formira Specijalni sud pre nekoliko godina, mi ne zaboravljamo ma koliko neki imali tu želju", rekla je Osmani.

Osmani se osvrnula i na rezoluciju koja je juče ususvojena u parlamentu Albanije, protiv navoda izvještaja Dicka Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i izjavila rezplucije izražavaju političku volju i da Specijalni sud ne mogu da poništie organi koji ga nisu osnovali, jer je to pravni princip.

Ona je zatim dodala da "borbu OVK niko ne može da poništi".

"Niko neće moći da promeni istoriju ma koliko se trudio. Kosovo nikada nije imalo šta da krije, jer se štitilo od genocidnog režima Miloševića“, rekla je Osmani.

Osmani je rekla da je Dick Marti pokušao da iskrivi istinu koja se desila na Kosovu.

"Odgovor je, međutim, stigao od samog specijalnog tužioca Williamsona koji je rekao da nema dokaza o trgovini organima. Tužioci Specijalnog suda su odbacili te izjave Dicka Martija", rekla je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri