Stručnjaci

Zbog nedostatka naučnih radova profesora, ali i zbog nedostatka adekvatnog kadra, Državni savjet za kvalitet nije akreditovao devet magistarskih i doktorskih programa na Univerzitetu u Prištini. Stručnjaci visokog obrazovanja kažu da nedostatak kvalifikovanog kadra koči otvaranje studijskih programa neophodnih tržištu rada, prenosi Koha.

U nedostatku naučnih publikacija osoblja, Mašinski fakultet nije uspio da dobije saglasnost za akreditaciju programa „Proizvodnja i industrijsko inženjerstvo sa menadžmentom“ na master nivou.

Zbog nedostatka naučnih radova, nije akreditovan ni program Računarske nauke na nivou Master na Matematičko-prirodnom fakultetu. Jedan od nosilaca programa, koji je doktorirao menadžment računarskih nauka, nije ispunjavao kriterijum naučnih publikacija.

U međuvremenu, zbog nedostatka kadrova u užoj oblasti, odbijen je zahtjev Medicinskom fakultetu za akreditaciju programa „Farmaceutski propisi” na nivou master studija.

Bez akreditacije je ostao i program „Nauke o hrani” Poljoprivrednog i veterinarskog fakulteta, zbog nedostatka adekvatnog kadra.

Matematičko-prirodni fakultet nije akreditovan sa „Matematika“ na nivou master. U odluci za ovaj program nije navedeno koji standardi nisu ocjenjeni. U njemu se navodi da su od sedam oblasti standarda akreditacije, samo dva suštinski ispunjena, a pet djelimično.

U međuvremenu, Arhitektonskom fakultetu je odbijen program „Energetska efikasnost“ na nivou stručnog mastera, sa obrazloženjem da Administrativnim uputstvom za akreditaciju visokoškolskih ustanova nije predviđeno izvođenje studijskih programa na nivou stručnog mastera.

Rinor Qehaja, direktor instituta za obrazovne studije "Ed gard", rekao je da nedostatak kvalifikovanog kadra drži kao taoca otvaranje studijskih programa neophodnih tržištu rada.

“Tragedija je u tome što su sa kadrovima koji su na raspolaganju ovim visokoškolskim ustanovama, te iste institucije prinuđene da apliciraju za akreditaciju koja odgovara profilu akademskog osoblja, ali ne i programima koji su im zaista potrebni tržištu“, rekao je Qehaja.

Prema do sada objavljenim odlukama Državnog savjeta za kvalitet, koji ima status Odbora Agencije za akreditaciju, tri doktorska programa na UP nisu akreditovana zbog neispunjavanja bitnih standarda. Neki od bitnih kriterijuma i standarda uključuju, dovoljno ljudskih resursa za podršku doktoratu, dovoljne kapacitete u naučnoistraživačkom radu, infrastrukturu i inovativne objekte i drugo.

Zbog neispunjenosti nekog od ovih kriterijuma, studijski program Elektrotehničkog i računarskog fakulteta „Elektrotehnika i računarstvo“ nije mogao da se akredituje.

Isto se desilo i sa programima "Biologija organizama i ekologija" i "Hemija" na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore