Predratni i poslijeratni period

Analitičar Fatmir Sheholli, iz Instituta za afirmaciju međunacionalnih odnosa, izjavio je da je u vrijeme dok je radio za Državnu bezbjednost Srbije podatke dostavljao Demokratskom savezu Kosova, prenosi Kanal 10.

On je u emisiji "Politiko" govorio i o svojim aktivnostima u okviru obavještajne službe OVK.

Sheholli je kazao da mu je zabranjen ulazak u Srbiju, kao i da vlasti u Beogradu žele da ga uhapse zbog njegovih izjava da je radio za LDK u "predratnom periodu".

"Otišao sam na granicu i video sam da su mi blokirali ulazak. Već 30 godina se bavim stvaranjem dobrih odnosa, ne samo srpsko-albanskih, već i između drugih zajednica. Ne usuđujem se da uđem u Srbiju zbog svojih izjava u emisiji Adnana Merovcija, jer sam rekao da sam u vrijeme dok sam radio u Državnoj bezbjednosti dvije godine radio za Demokratski savez Kosova i slao im informacije", izjavio je Sheholli.

Kako je rekao, u poslijeratnom periodu se pridružio Kosovskoj obavještajnoj službi (SHIK), tajnoj službi koju su vodili pripadnici OVK.

Sheholli je istakao da je njegov šef tada bio Kadri Veseli, kao i da je blisko sarađivao sa dvojicom visokih rukovodilaca SHIK Elmijem Reçicom i Latifom Gashijem.

"Poslije rata sam radio za Informativnu službu Kosova i šef mi je bio Kadri Veseli, sa ponosom to kažem jer sam dao svoj doprinos. Moji glavni saradnici su bili Elmi Reçica i Latif Gashi. Sjećam se da mi je Elmi rekao, Fatmire treba da pridobijemo neke Srbe koji prihvataju državljanstvo Kosova", rekao je Sheholli.

Izvor: Kanal 10/Kosovoonline