Ustavna povreda

Cijene osnovnih proizvoda nastavljaju da rastu, a vladajuća stranka je pod kritikama da nije preduzela nijedan korak u obuzdavanju poskupljenja, prenosi Koha.

Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila iznela je prijedlog kako da se smanje efekti povećanje cijena i da se ograniče trgovačke marže.

"Neophodno je po ubrzanoj proceduri odobriti i izraditi nacrt zakona kako bi se sanirali efekti poskupljenja i uspostavila kontrola nad onima koji u kriznoj situaciji koriste prilike da profitiraju mimo normi i poslovne etike“, rekla je Kusari-Lila.

Iako nema konkretnih koraka, predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi kaže da je postavljanje komercijalne marže ustavno kršenje i miješanje u tržišnu ekonomiju.

"Svaka intervencija koja je neosnovana i zasnovana samo na situaciji, samo u određenom trenutku, ili koja zaista direktno utiče na ravnopravnu konkurenciju na tržištu je ustavna povreda“, rekao je Rukiqi.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku, stopa inflacije je dostigla nivo od 12,5 odsto.

Najveći teret inflacije pada na građane. Hljeb je prije nekoliko dana u pojedinim opštinama poskupeo za 10 centi, pa se za veknu umjesto 50 centi sada plaća 60.

Inspektorat Ministarstva trgovine istražuje razloge poskupljenja hljeba.

Glavni tržišni inspektor Lebibe Haliti rekla je će razmatriti troškove nabavke za proizvodnju hljeba, poput brašna, ulja i drugih proizvoda, kako bi ustanovili da je povećanje cijene hljeba potrebno ili ne.

Udruženje mlinara saopštilo je da nije došlo do poskupljenja brašna, kao da očekuju pad cijene jer je u toku žetva pšenice.

Međutim, povećanje cijena goriva uticalo je na povećanje troškova prevoza.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore