Neprofesionalnost

Ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Liburn Aliu i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Çeku sastali su se sa predstavnicima međunarodne organizacije Evropa Nostra i još jednom izrazili neslaganje jer je manastir Visoki Dečani, prošle godine, uvršćen na listu sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi.

Aliu je na Facebooku naveo da uključivanje manastira Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi nije zasnovano na profesionalnim argumentima i ne odražava realnu sliku tog manastira.

"Manastir Dečani kao dobro kulturne baštine je zgrada u dobrom fizičkom i funkcionalnom stanju, gdje se održavaju redovne vjerske svečanosti, a i stanje bezbjednosti u zgradama kulturne baštine, posebno vjerskim je poboljšano. Ta činjenica je najbolje argumentovana u izvještajima policije i misije Kfora", naveo je Aliu.

Prema njegovim riječima, insistiranje na ugroženosti manastira Visoki Dečani svjedoči o neprofesionalnom, političkom uticaju i pristupu organizacije Evropa Nostra.

Smatra da organizacija Evropa Nostra zbog toga duguje izvinjenje i kompenzaciju za štetu nanetu ugledu kosovskih institucija.

Izvor: Kosovo Online