Izvjestilac za Kosovo u EP

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon pozvala je Vladu Kosova da sprovede presudu Ustavnog suda u vezi manastira Visoki Dečani i demonstrira da nema selektivan pristup kada je u pitanju primjena vladavine prava.

Ona je navela da ovogodišnji Izvještaj za Kosovo pokriva širok spektar pitanja, uključujući vladavinu prava, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, javnu upravu i borbu protiv diskriminacije, dodajući da vladavina prava znači jednakost za sve.

Von Cramon je na Twitteru navela da izvještaj poziva kosovske vlasti da sarađuju sa međunarodnim partnerima i u potpunosti poštuju mišljenje Venecijanske komisije.

Takođe je rekla da je dijalog Kosova i Srbije koji vodi EU suštinski element evropskih integracija Kosova i da do pristupanja EU neće doći bez pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji.

Navela je da specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak ima punu podršku EP.

Građani Kosova, kako je dodala, dobro znaju da su Evropski parlament i ona lično u više navrata ponavljali potrebu za hitnim odobravanjem vizne liberalizacije koja je odavno zakasnila uprkos činjenici da je Kosovo ispunilo sve kriterijume.

"Svi građani Kosova zaslužuju da žive u zemlji koja uživa puno međunarodno poštovanje i jasnu perspektivu evropskih integracija", poručila je Von Cramon.

Ona je rekla da ovogodišnji izvještaj o Kosovu dolazi u posebnom trenutku "kada ponovo vidimo strahote rata u Evropi" i zahvalila Vladi Kosova što je pokazala punu solidarnost sa Ukrajinom.

Poručila je i da zaštita životne sredine mora postati prioritet Kosova, da je jedan od glavnih koraka energetska tranzicija i da je vreme da se primjeni energetska strategija koja će utrti put za dekarbonizaciju energetskog miksa Kosova i otvoriti vrata za obnovljive izvore energije.
  Izvor: Kosovo Online