Podigle kriterijume

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon izrazila je nadu da će Kosovo dobiti većinu na majskom sastanku Komiteta ministara Savjetu Evrope, ističući da su neke od zemalja podigle kriterijume da bi podržale taj proces, pa zahtjevaju napredak u formiranju Zajednice srpskih opština.

Von Cramon je za Kosovapress navela da od obe strane, i Srbije i Kosova, očekuje bezuslovnu primjenu sporazuma iz Brisela i Ohridskog aneksa.

Kako kaže, nije kriv posrednik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak što se ništa nije pomerio u sprovođenju dogovora, već da strane nemaju političku volju za tako nešto.

"Videli smo da je bilo dosta teško u sadašnjim političkim okolnostima bilo šta postići. Ne bih rekao da je Lajčak kriv. Mislim da je potrebno mnogo političke volje sa ove strane, ali i u Beogradu. Ne kažem da je Beograd spreman, ali ovde se mora videti bar malo više pragmatizma", rekla je Von Cramon.

Prema njenim riječima, Srpska lista je pogrešila kada je zatražila bojkot glasanja 21. aprila za smjenu gradonačelnika četiri sjeverne opštine.

"Kada pogledamo sjever, na primjer, tamo se mnogo toga dogodilo, referendum je organizovan, Srpska lista je odlučila da ne učestvuje. Mislim da je ovo velika greška", ocjenila je ona.

Von Cramon tvrdi da Srbija nije preduzela nikakav potez u sprovođenju sporazuma, već se zalaže za kršenje pojedinih članova, insistirajući na stavu koji je protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope.

"Nadam se da ću videti napredak u vezi sa Zajednicom većinski srpskih opština na Kosovu, ali inače, želim da kažem da smo svi svijesni zašto se ne ide napred zato što Srbija nije povukla ni jedan potez, a naprotiv, sada čak blokiraju ili pokušavaju da blokiraju, što mislim da neće uspjeti u prijem Kosova u Savjet Evrope i to je apsolutno neprihvatljivo", ističe ona.

Von Cramon se osvrnula i na kaznene mere EU koje su na snazi prema Kosovu te istakla da bi one trebalo biti ukinute.

"Dakle, ako govorimo o merama i ako govorimo o tome šta se desilo posle njih, sada smo na tački gdje bih rekla da moramo da ukinemo mjere. Više nema potrebe za mjerama kada je kosovska strana uradila sve što je traženo", navela je Von Cramon.

Kada je riječ o novom specijalnom izaslaniku EU za dijalog, Von Cramon kaže da bi na to mjesto trebalo da dođe neko ko dobro poznaje region i na koga nije lako uticati ni sa jedne strane.

"Spominje se nekoliko imena. Ne znam ko će dobiti konačnu nominaciju ili ko će na kraju biti izglasan. Mislim da bi to trebalo da bude neko ko poznaje region, neko ko je sposoban, ali na koga takođe nije lako, da tako kažem, suviše lako uticati, jer obe strane, naravno, imaju svoj veoma jak interes", zaključuje Von Cramon.

Izvor: Kosovo online/Kosova press