Specijalni sud

Branioci bivših lidera OVK koji se nalaze u pritvoru u Hagu braniće svoje klijente tvrdnjom da su dokaze protiv optuženih falsifikovale i podmetnule vlasti Srbije, prenosi Albanian post.

Advokat Hashima Thaçija Gregory Kehoe tvrdi da je "Srbija, kao izvor dokumenata, fabrikovala dokaze, fabrikovala priče i podmetnula optužbe, poput one o trgovini organima, koja nije u optužnici", prenose albanski mediji.

Kehoe je ocjenio da je izvještaj Dicka Martyja podnet Savjetu Evrope o navodnim zločinima OVK "u velikoj mjeri zasnovan na hiljadama dokumenata" koje su srpske vlasti dale Dicku Martyju 2009. godine, citirajući riječi ambasadora Srbije u Švicarskoj Milana Protića "da nije bilo dokumenata Tužilaštva za ratne zločine u Srbiji, ne bi bilo ni Martyjevog izvještaja".

On je podsjetio na događaje koji su nedavno objavljeni u Martyjevom intervjuu u kojem su srpske vlasti namjeravale da ga ubiju "kao jedinog svjedoka koji može sve da razjasni" i da okrivi Albance.

Advokat Kadrija Veselija, Ben Emerson, rekao je da su "srpski otisci prstiju svuda u dokazima na kojima se zasniva ova optužnica".

Emerson je podsjetio da je u sudskom postupku u Haškom tribunalu, gdje je branio Ramusha Haradinaja, zaključeno da su "srpske obavještajne službe namjerno podmetnule lažne dokaze".

"I na osnovu toga ćemo pobiti sve tvrdnje tužilaca", rekao je Emerson, uz tvrdnju da je "tužilaštvo svojom voljom izmanipulisala Obavještajno-bezbjednosna služba Srbije (BIA)".

Emerson je, osim toga, rekao i da je "jedini svjedok koji je govorio o navodnom vađenju organa, kasnije priznao da je to bila potpuna laž, a da su mu srpske obavještajne službe to podmetnule".

"Sada znamo da su te optužbe stigle iz Srbije i da su izmišljene. Nijednu od ovih optužbi tužilaštvo nije prihvatilo", rekao je Emerson.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline