Neće biti lako

Predsjednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku (ERO) Imer Fejzullahu izjavio je da implementacija sporazuma o energetici na sjeveru neće biti laka. Nakon licenciranja "Elektrosevera", građani na sjeveru, imaće mogućnost da biraju svog snabdjevača energijom, prenosi Koha.

Fejzullahu smatra da bi primjena ovog sporazuma imala pozitivne efekte. Prema njegovim riječima, pored plaćanja usluga, bile bi deblokirane dve interkonektivne linije između Srbije i Kosova, što bi značilo veći prihod KOSTT-a, ali i smanjilo potražnju za energentima na sjeveru, koja je značajno porasla prošle godine, kao rezultat proizvodnje kriptovaluta.

RUE je ispunio svoju obavezu iz Briselskog sporazuma da licencira "Elektrosever", ali Fejzullahu kaže da će se efekti ovog sporazuma videti nakon početka obračuna i plaćanja.

"Ovaj sporazum još nije počeo da se primjenjuje, kao što znate ovaj sporazum je postignut 2013. godine. Kao što znate prošle nedjelje smo izdali licencu za 'Elektrosever' na osnovu aplikacije koju su tražili 2020. godine, ali još uvijek nismo vidjeli konkretne korake implementacije u odnosu na potrošače", naveo je Fejzullahu.

Licenciranjem "Elektrosevera", građani na sjeveru sada imaju mogućnost da biraju svog snabdjevača električnom energijom, između srpske kompanije i KESCO-a.

"Od sada se nadamo da će se ove tarife sprovoditi u onim opštinama o kojima razgovaramo, tako da potrošači neće imati diskriminaciju u odnosu na ovaj ili onaj dio, te opštine ili ove opštine Kosova. Važno je naglasiti da je za te četiri opštine licenciran još jedan snabdjevač koji je u skladu sa Briselskim sporazumom, koji imaju pravo izbora da te građane tog dijela snabdjevaju preko tarifa ovog snabdjevača. Oni imaju izbor, ali ne i obavezu za sve potrošače koji žele da budu snabdjeveni cijenama koje nudi ovaj dobavljač", rekao je Fejzullahu.

Predsjednik UO RUE je rekao da kompanija "Elekrosever" ima pravo da kupuje energiju bilo gdje, pa i u Srbiji, u zavisnosti od najjeftinije cijene.

Fejzullahu očekuje da će energetskim sporazumom biti otključana dva interkonektivna dalekovoda između Kosova i Srbije, što bi značilo veći prihod za KOSTT.

"Trenutno je Srbija blokirala interkonektivne dalekovode između Kosova i Srbije, nakon sprovođenja sporazuma nadamo se da će početi deblokada ova dva voda, što će omogućiti KOSTT-u dodatni prihod od dodjele ili prodaje kapacitete na tržištu ove dvije linije, pored pogodnosti koje ćemo imati da potrošači počnu da plaćaju račune za struju, imaćemo i dodatnu korist jer ćemo imati prihode od dodjele kapaciteta u ovom slučaju KOSTT obezbjediti dodatni prihod od dodjele kapaciteta dvije interkonektivne linije između Srbije i Kosova", naveo je on.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline