Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Adnan Rustemi rekao je da proces dijaloga sa Srbijom ne treba postavljati kao egzistencijalno pitanje jer to slabi poziciju Kosova, prenosi Koha.

Rustemi smatra da žurba da se postigne konačan dogovor sa Srbijom negativno utiče na sadržaj onoga što bi trebalo da bude u središtu dijaloga, a to je, kako kaže, obostrano priznanje.

„Za mene je najvažniji sadržaj sporazuma. Užurbanost dijaloga negativno utiče na sadržaj konačnog sporazuma, koji bi u središtu trebalo da ima obostrano priznanje. Veoma sam zadovoljan pristupom kosovskih institucija u procesu dijaloga. Moramo da budemo spremni, konstruktivni, ali i strpljivi za interese Kosova. Ne bi ovo trebalo da tretiramo kao brz proces“, rekao je Rustemi.

On je istakao da je poslednja akcija premijera Albina Kurtija za uspostavljanje reciprociteta za lične karte sa Srbijom bila očekivana.

„To nije iznenađenje. To je pravedna odluka, očekivana, s obzirom na ceo naš pristup po pitanju suštine dijaloga. Iz stava SAD i njemačkog kancelara jasno je da dijalog treba da se završi međusobnim priznavanjem“, dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore