Bez ikakve sumnje

Vladajuća partija, Pokret Samoopredjeljenje, podržaće eventualni zahtjev opozicionih partija za raspuštanje Skupštine Kosova, čime bi na Kosovu automatski bili raspisani vanredni parlamentarni izbori, prenosi Telegrafi.

Poslanik Samoopredjeljenja Adnan Rustemi kaže da su spremni za vanredne izbore i da će to dokazati podržavajući raspuštanje poslanika.

"Bili smo i spremni smo za izbore, bez ikakve sumnje. To smo već propratili spremnošću da podržimo eventualni zahtjev opozicije za raspuštanje Skupštine. Na osnovu presude Ustavnog suda 2020. godine postoji samo jedna mogućnost da se automatski izađe na izbore, a to je raspuštanje Skupštine. Za raspuštanje Skupštine potrebne su dvije trećine poslanika i nisu potrebni potpisi. Jednostavno, ako postoji zahtjev za raspuštanje Skupštine, onda je to pitanje za poslanike otvoreno", kaže on.

Prema njegovim riječima, ako su opozicione stranke ozbiljno razmišljale o kontinuiranim zahtjevima za vanredne izbore, onda su sada u prilici da pokrenu zahtjev za raspuštanje osmog saziva parlamenta. On je, međutim, skeptičan da će opozicija tako nešto učiniti.

"Ako je opozicija u potpunosti razmotrila njihov zahtjev za vanredne izbore, mislim da sada imaju priliku da sprovedu ovaj zahtjev i svoju želju, ako je zaista imaju. S druge strane, kakva je ta opozicija koja nije spremna da ide na vanredne izbore. Svuda, u bilo kojoj demokratskoj zemlji uvijek se pretpostavlja da je opozicija spremnija da izađe na vanredne izbore od vlasti. Ako se zaista slože da treba da budu vanredni izbori na Kosovu, onda imaju mogućnost da pokrenu zahtjev za raspuštanje Skupštine i, naravno, Samoopredjeljenje će to podržati glasanjem", dodao je.

Ističe da promena stava o izborima nije povezana sa međunarodnim pritiscima o pitanju dinara i osnivanja ZSO.

On je uvjeren da će Samoopredjeljenje ponovo biti pobjednik izbora i da će Albin Kurti ponovo voditi vladu.

"Pokret Samoopredjeljenje je uvjeren da će, čak i ako izađemo na vanredne izbore, biti ubjedljiv pobjednik ovih izbora i ponovo će biti taj koji će vladati Kosovom. Opet će se premijer Kurti suočiti sa ovim procesima koji se dešavaju na Kosovu i oko Kosova", kaže.

Govoreći o slanju prijedloga u Brisel za uredbu CBK-a i o sastanku glavnih pregovarača sljedeće nedjelje, Rustemi kaže da je isti nesporan i da neće biti doveden u pitanje. Kako kaže, jedino će se razgovarati o opcijama koje će omogućiti transfer finansijske podrške iz Srbije Srbima na Kosovu.

"Uredba CBK je nesporna, ne dovodi se u pitanje, kao što se ne raspravlja o upotrebi ili ne dinara na Kosovu. Mi jednostavno razgovaramo o opcijama koje omogućavaju, da kažemo, prenošenje zakonom predviđene finansijske podrške iz Srbije na građane Kosova srpskog porijekla. Kako bi se obezbjedilo da ova finansijska podrška stigne do posljednjeg korisnika, ne razgovara se ni o uredbi ni o dinaru. Nakon prelaznog perioda, jedina valuta koja će se koristiti na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sjever, biće euro", dodao je Rustemi.

On ističe da je Kurtijeva vlada imala brojne uspjehe za tri godine.

"Tokom ove tri godine, pored borbe protiv korupcije i zaustavljanja korupcije koja je prisutna na visokom nivou među javnim funkcionerima, unapređenja pravnog osnova u svakom sektoru, došlo je do koncepcije i pokretanja korenitih reformi u mnogim sektorima, pravosuđu, obrazovanju, energetici i zdravstvu, recimo i poboljšanje parametara ekonomskog razvoja i finansijskog učinka Kosova. U pogledu konsolidacije Kosova, u ove tri godine, ovu vladu je karakteriala riješenost da proširi suverenitet na cijelu teritoriju Kosova, da poštuje Ustav svuda, u svakom dijelu Kosova" zaključuje Rustemi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi