Izbjeći mjere

Ministar zdravlja dr Rifat Latifi kazao je da je Kosovo zemlja sa najvećom stopom vakcinacije protiv koronavirusa među zemljama Zapadnog Balkana, ali i istakao da pandemija koronavirusa još uvijek nije gotova.

On je istakao da su timovi za vakcinaciju do sada dali preko 1,8 miliona doza antikovid vakcine, dok je oko milion građana primilo najmanje jednu dozu.

"Ono što smo vidjeli posljednjih dana, gdje je povećan broj slučajeva COVID-19, dokazuje svima nama da pandemija nije gotova i da još imamo put do njenog kraja“, dodao je Latifi.

Prema njegovim riječima, nove varijante virusa i nepažnja predstavljaju realnu opasnost za ljude. Posebno za one koji još nisu vakcinisani.

On je rekao da stoga svakako treba povećati oprez, kako bi se izbjegla ograničenja, koja prema njegovim riječima, niko ne želi.

On je zamolio sve građane Kosova da se vakcinišu ali i one koji dolaze na Kosovo a nisu vakcinisani moći će to da učine. 

"Kosovo, zahvaljujući posvećenosti naših institucija i podršci naših prijatelja, ima dovoljno vakcina za svakog građanina koji je ili bi mogao da dođe ovdje. Za sve uzraste i kategorije stanovništva. Ali potrebno je da odgovorno odgovorite na poziv za vakcinaciju", istako je ministar zdravlja.

"Sa najvećom poniznošću, molim vas za vaše zdravlje i naše opšte zdravlje, da se prvom prilikom vakcinišete sljedećom dozom vakcine protiv COVID-19“, napisao je ministar zdravlja dr Rifat Latifi.