Šef poslaničke grupe AAK

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri ocjenio je da je Kosovo zbog povećanja cijena pred ekonomskim kolapsom i predložio konkretne mjere koje vlada treba da preduzme kako bi ublažila krizu.

Tahiri je na Facebooku napisao da je na sjednici Predsjedništva Skupštine naglasio da je privreda Kosova na ivici bankrota.

"Predložio sam da se na sljedecim sjednicama kada se vodi rasprava o podizanju cijena, govori o konkretnim mjerama koje Vlada treba da preduzme", rekao je on.

Tahiri je predložio nekoliko kljucnih koraka koje se odnose na zakon o minimalnoj zaradi, obustavu akciza, zakon o platama u javnom sektoru...

"Minimalna plata ne treba da se pretvori u politicki problem, vec da bude zakon koji omogucava bolji život kategorijama u privatnom sektoru i borackim kategorijama. Obustava akciza na pet mjeseci i podrška osnovnim proizvodima. Oporavak privrede kroz kapitalna ulaganja koja su blokirala oko 600 ugovora vrijednih više stotina miliona eura. Dakle, potpisane ugovore treba subvencionisati sa 30 odsto. Da dode na usvajanje Zakon o platama", istakao je on.

Dodao je da se radi na usvajanju zakona o Štednom fondu, a kako je naglasio, nada se da ce ga poslanici podržati, jer gradani cekaju da uz pomoc tih sredstava ublaže krizu sa kojom se suocavaju.

Izvor: Kosovo Online