Proslava 144. godišnjice albanske prizrenske lige okupila je u petak gradonačelnike albanskih opština iz regiona. Pored poruka zajedništva, zalažu se za povećanje saradnje, u duhu ove Lige. Historičari podsjećajju na značaj koji je ovaj istorijski događaj imao za sudbinu albanskog naroda.

Na obeležavanju 144. godišnjice istorijskog događaja obeležen je značaj Prizrenske lige za opstanak i slobodu albanskog naroda. Istoričari su ukazali na činjenicu da tok nacionalne istorije ne bi bio isti bez Lige.

Gradonačelnici albanskih opština u regionu koji su održali simboličan skup u Prizrenu istakli su kako Liga ostaje inspiracija mnogim generacijama Albanaca. Istovremeno su pozvali na jedinstvo i povećanje međusobne saradnje.

Na svečanosti održanoj u Muzejskom kompleksu Prizrenske lige, akademik Pëllumb Xhufi je ocijenio da godišnjice Lige služe kao posebni susreti Albanaca sa historijom.

"Godišnjice Lige trebalo bi da budu poseban susret svakog Albanca sa historijom, jer je stranica ispisana 10. juna 1878. godine ovde u Prizrenu označila kraj jedne ere i početak nove ere“, rekao je Xhufi.

Gradonačelnici albanskih opština regiona, pored poruka jedinstva, poželeli su da njihov sastanak posluži za izgradnju mostova saradnje koji će doneti veći razvoj albanskim teritorijama.

„Interakcija, jedinstvo, suživot i sposobnost je nasleđe onih koji su se tokom vekova borili za opstanak Albanaca, nasleđe je projekta Prizrenske lige. Zato danas ovde u Prizrenu, u istorijskoj prestonici, na mestu simbolu jedinstva Albanaca, nastavimo ka zajedničkim ciljevima“, rekao je gradonačelnik Prizrena Shaqir Totaj.

Gradonačelnik Tirane Erion Veliaj nazvao je sastanak gradonačelnika u Prizrenu modernom Prizrenskom ligom koja treba da donese dobar rad.

"Želimo i moramo da dajemo i uzimamo jedni od drugih, moramo da postanemo zajedno, kako je Gete rekao, potrebno je da se ujedinimo, ali ne samo da ostanemo zajedno, već da uradimo nešto, dobar posao, zajedno“, izjavio je Veliaj.

Gradonačelnik Prištine, Përparim Rama, ocijenio je da se saradnja lokalnih samouprava može proširiti na različite oblasti, posebno u kulturnim aktivnostima.

"Ovaj sastanak gradonačelnika sa Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore, danas ovde u Prizrenu, želim da za rezultat ima još kreativnija j za nove mostove između nas ili drugim riječima, za novu "Albansku ligu Prizrena", rekao je Rama.

Nasuprot tome, gradonačelnik Preševa Shqiprim Arifi je istakao da se Albanci na ovim prostorima i dalje suočavaju sa diskriminacijom iz Beograda i da očekuju veće prisustvo vlada Albanije i Kosova, kao i saradnju sa albanskim opštinama u regionu.

"U tom kontekstu, danas samo želim da apelujem prvo na moje kolege, mi smo gradonačelnici, možemo više zajedno da radimo kroz Uniju nego što smo radili do sada. Uradili smo mnogo, ima još mnogo da se uradi“, rekao je Arifi.

Dana 10. juna 1878. počela je sa radom Generalna skupština albanske Prizrenske lige, u kom slučaju se digao glas protiv podjele albanskih zemalja, sve dok na generalnom sastanku nije odlučeno da se stvori organizacija političkog i vojnog karaktera, sa sjedištem u Prizrenu i relevantnim filijalama u različitim albanskim pokrajinama.

Tako je, prema historičarima, nastao "Zavet" (itifak), koji je kasnije nazvan "Albanska liga“ ili "Prizrenska liga“. Političko-vojna organizacija Prizrenske lige u ratu koji je trajao postala je državni organ sa svojom upravom, vojskom, resorima i teritorijom, te stoga uživa status značajnog događaja u historiji borbe albanskog naroda za nacionalnu slobodu i nezavisnost.