Gradonačelnik Prizrena

Potpredsjednik Demokratske partije Kosova i gradonačelnik Prizrena, Shaqir Totaj, govoreći o uredbi Centralne banke Kosova u vezi platnog prometa u dinarima, kao i pritiscima po pitanju normalizacije odnosa sa Srbijom za formiranje Zajednice srpskih opština, kazao je u intervjuu za Glas Amerike da bi vlada Kosova trebalo da pokaže više saradnje i fleksibilnosti prema zahtjevima zapadnih saveznika, posebno SAD.

"Vlada Kosova treba da bude mnogo fleksibilnija, mnogo kooperativnija i opreznija kada razgovara sa međunarodnim faktorom, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ono što smo do sada videli je tvrdoglav pristup našeg premijera Albina Kurtija, koji nije dobar za Kosovo. Mi smo država i imamo međunarodne obaveze i te obaveze ionako moramo da ispunimo", kazao je Totaj.

Kazao je da je pitanje Zajednice srpskih opština delikatno i da traje više od 10 godina.

Ukazuje da odložene odluke donose posljedice po Kosovo.

"Ne želim nikoga da oslobađam odgovornosti, ali to je nešto što spada u međunarodne obaveze Kosova i to je nešto o čemu se razgovaralo i pregovaralo, a možda je stranka gospodina Kurtija i aktuelnog premijera bila veoma glasna, kritična i veoma oštra u komentarima i kritikama i to je sprečila, stvarajući veoma tešku klimu", navodi.

Dodaje da je dolaskom na vlast Kurtija nivo pregovora pogoršan, kao i da se ranije pregovaralo o međusobnom priznanju sa Srbijom, dok se sada pregovori vode samo za Zajednicu opština, što je bila tema i tada, ali je glavna tema bilo uzajamno priznavanje, koje sada više nema.

"Moramo da razgovaramo sa međunarodnim faktorom, moramo da razgovaramo sa SAD, moramo da ispunimo naše međunarodne obaveze i onda sam siguran da će biti pozitivnih pomaka. Srbija ima destruktivan pristup, tvrdoglav pristup i ne treba da uzimamo za primer to kako se Srbija ponaša, pa da se i mi tako ponašamo. Ne, naprotiv, moramo biti konstruktivni, kooperativni, moramo biti fleksibilni kao što smo bili i ranije na nekoliko raskrsnica naše novije istorije i uvek smo izlazili kao pobjednici", kazao je Totaj.

Na pitanje o bojkotu glasanja za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova koji je najavila Srpska lista, Totaj kaže da se do sada nije video nikakav konstruktivan pristup Srpske liste.

Ali, primjećuje, konstruktivnost kosovske strane ne treba da bude uslovljena načinom na koji se Srpska lista ponaša.

Izvor: Kosovo Online/Glas Amerike