Upozorenje

Udruženje naftaša Kosova najavilo je zatvaranje benzinskih pumpi na cijeloj teritoriji Kosova, ukoliko Vlada ne uzme u obzir njihove zahtjeve.

Reagujući na nacrt odluke Vlade za utvrđivanje cijene nafte, Udruženje se obratilo pismom predsjedniku Vlade sa nekoliko zahtjeva.

Kao primjer su naveli zemlje u regionu i EU koje su smanjile akcize na naftne derivate. Takođe su tražili da se nastavi sa ekonomijom slobodnog tržišna, u skladu sa, kako su rekli, Ustavom Kosova.

„Ukoliko navedeni zahtjev Vlada ne uzme u obzir, onda je naš zahtjev da se minimalne marže odrede na sljedeći način, na osnovu sadašnjeg nivoa cijena – veleprodaja 3%; maloprodaja – 12 odsto“, navodi se u pismu upućenom Vladi.

Dalje, naftaši su poručili da su dužni da zaštite egzistenciju svojih kompanija, ukoliko se, kako su naveli, ne uzmu u obzir zahtjevi upućeni Vladi.

„Žalba na rješenje od 1. marta 2022. godine za naknadu štete prouzrokovane ovom odlukom; Žalba na novu odluku, ako je doneta nezavisno od naših zahtjeva; Zatvaranje benzinskih pumpi na cijeloj teritoriji Kosova, do reakcije Vlade, kako bi se izbjegao bankrot“, zahtjevi su Udruženja naftaša.

Povodom aktuelnog povećanja cijena nafte na Kosovu, Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine saopštilo je da ova institucija radi na novoj odluci za regulisanje cijena nafte koja će, prema njihovim riječima, zaštititi potrošače i konkurenciju po zakonu.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva na Facebooku, odluka se očekuje uskoro.