Sindikat nezaposlenih

Sindikat zaposlenih u Ministrastvu spoljnih poslova upozorio je na nezakonita unapređenja i imenovanja u ovom resoru kojim rukovodi Donika Gërvalla-Schwarz zahtjevajući da nadležni reaguju, piše Demokracia.

Sindikalci su zatražili od čelnika kosovskih institucija da zaustave kršenje zakona u Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore.

U sindikatu tvrde da zapošljavanje radnika, nakon spajanja Ministarstva za dijasporu sa Ministarstvom spoljnih poslova, prati brdo nepravilnosti.

Unija sidikata je, putem zvaničnog pisma, koje je dostavila ovom portalu zatražila od predsjednice Vjose Osmani, premijera Albina Kurtija, Odbora za spoljne poslove i Ombudsmana da zaustave kršenja zakona koja se dešavaju pod upravom Donike Gërvalle-Schwarz.

"Nakon spajanja dva ministarstva, prema našim saznanjima, doneto je više odluka za imenovanje funkcionera na rukovodeće funkcije. Generalni sekretar, rješenjem je imenovan za generalnog direktora u Diplomatskoj akademiji, a sa koeficijenta devet prešao na koeficijent 16“, navedeno je u pismu sindikata.

Ista situacija se, kako navode u sindikatu, desila se u Kadrovskoj službi i pozicije internog revizora.

Sindikat je ocjenio da je Uredba o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u ministarstvu suprotna Zakonu o službi u inostranstvu, koji je i dalje na snazi.

"Ovo je izazvalo nepopravljive posljedice po spoljnu službu Kosova. Odredbama tog propisa, između ostalog, stavljene su van snage odredbe Zakona o službi u inostranstvu (prestaje funkcija generalnog direktora), odnosno odredbama podzakonskog akta stavljaju se van snage odredbe Zakona o Službi u inostranstvu, što je odobrila Skupština“, navodi se u žalbi.

Sindikat je zatražio od ministarstva da prekinu proces imenovanja javnih funkcionera, da uspostave kredibilnu i profesionalnu komisiju, koja će nastaviti taj proces, da se učlane u Udruženje sindikata i da preispitaju sva imenovanja bivših zvaničnika Ministarstva za dijasporu prije spajanja.

Takođe, sindikalci su zatražili da rukovodstvo obustavi "pritiske i odmazdu" prema nosiocima sindikalne organizacije Saveza sindikata u MSP jer je to, kako navode, u suprotnosti sa važećim zakonima koji garantuju sindikalno organizovanje.

Izvor: Demokracia.com/Kosovoonline