Nedostatak koordinacije

Iako ima parlamentarnu većinu, Skupština Kosova ne uspijeva na vrijeme da usvoji sve tačke dnevnog reda, a organizacije civilnog društva koje prate rad Skupštine kažu da to pokazuje nedostatak koordinacije u Predsjedništvu Skupštine, prenosi Lajmi.

Zbog toga Skupština nije završila sjednice započete u februaru, martu, aprilu i maju.

Skupštinska rasprava o bezbjednosti na Kosovu, koju je sazvala Alijansa za budućnost Kosova, nekoliko dana nakon početka rusko-ukrajinskog sukoba, poslije više odlaganja, održana je tek nakon tri mjeseca.

Međutim, do glasanja o nacrtu rezolucije na ovoj raspravi, u nedostatku kvoruma, nije došlo. Štaviše, Predsjedništvo Skupštine to pitanje nije uvrstilo u dnevni red za prošlu sjednicu, kao ni neke druge nedovršene tačke sa raznih sjednica održanih u februaru.

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravosuđa rekao je da je prebacivanje tačaka dnevnog reda sa jedne sjednice na drugu loša praksa i pokazuje nedostatak koordinacije predsjednika Skupštine, Predsjedništva i šefova poslaničkih grupa.

"Mi u Institutu ovo vidimo više kao nemar, ali i kao neodgovornost poslanika Skupštine u odnosu na obaveze koje imaju kao poslanici i u odnosu na obaveze koje imaju prema građanima. Nerijetko poslanici, umjesto da vode računa o Ustavu i opštem interesu, politiku prave zavisno od agendi koju imaju za stranku koju predstavljaju", rekao je on.

Direktor Mreže NVO AVONET Kenan Gashi ocjenio je da je neblagovremeno tretiranje tačaka dnevnog reda loša praksa koja koči parlamentarizam.

"Prenošenje tačaka dnevnog reda sa jedne sjednice na drugu, ili iz mjeseca u mjesec, izuzetno je zabrinjavajuće i neozbiljno. Predsjedništvo Skupštine, skupštinski odbori, ali i poslanici treba ozbiljnije da shvate učešće u Skupštini, da se ozbiljnije odnose prema pitanjima", kazao je on.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net