Lokalna savjetnica EU

Lokalna savjetnica Evropske unije Kati Schneeberger koja je pokrenula onlajn peticiju za viznu liberalizaciju za građane Kosova saopštila je da je do sada prikupljeno više od 12.000 potpisa. Rezultati peticije će biti poslati liderima EU pre samita koji će se održati 23. juna, prenosi Telegrafi.

"Naš cilj je da podignemo svijest o Evropi i Evropskoj uniji. Podržavamo sve zemlje koje žele da se pridruže EU, ako podržavaju evropske vrijednosti kao što su različitosti, mir, solidarnost, demokratija, ljudska prava, vladavina prava", rekla je Schneeberger.

Istakla je da razumije bol naroda Kosova jer je i sama doživela izolaciju u smislu slobode kretanja.

"Rođena sam u Istočnoj Njemačkoj i znam kako je živjeti bez slobode putovanja. Za razliku od mnogih političara u zapadnoj Evropi, ja razumijem bol naroda Kosova. Tako sam odlučila da započnem ovu kampanju za liberalizaciju viznog režima tokom moje posjete Kosovu", rekla je ona.

Schneeberger je dodala da je interesovanje za peticiju veliko.

"Već se prijavilo više od 12.000 ljudi i taj broj i dalje raste. Imam osjećaj da će ih biti još mnogo, i bila bih srećna da vidim mnogo potpisa, koje treba poslati liderima EU prije samita EU koji će se održati 23. juna", rekla je Schneeberger i dodala da će peticija biti upućena svim predsjednicima institucija EU, kao i predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi