Zahtjevi Vladi

Isplate od 100 eura mjesečno do početka primjene Zakona o platama, primjene Zakona o zdravstvenom osiguranju i izmjene Zakona o penzionom sistemu glavni su zahtjevi radnika javnog sektora, koji su 20. maja protestovali u Prištini.

Protest je organizovala Unija nezavisnih sindikata Kosova (BSPK). Na dan protesta nije održana nastava u obrazovnim ustanovama širom Kosova, jer je Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture (SBASHK) objavio da će radnici tog sektora učestvovati u protestu. Protestovali su još radnici iz oblasti zdravstva, carine i javne uprave koji su se okupili ispred zgrade Vlade Kosova.

Predsjednik Unije samostalnih sindikata Kosova Rrahman Jasharaj je na protestu istakao da Vlada ne želi dijalog. On je upozorio na ozbiljnije sindikalno delovanje nakon protesta.

"Ovo su vaši ljudi. Sramota je ostati u Americi i ne izaći pred ove ljude. Molim vas probudite se, inače će posle ovog velikog protesta biti ozbiljnijih akcija koje mi ne želimo, a vi očigledno hoćete. Hoćemo Zakon o platama, ali ne zakon koji neko radi za nas, već u čijoj ćemo izradi mi da učestvujemoĆ, rekao je on.