Niske plate, Zakon o penzionisanju...

Samo u prva tri mjeseca ove godine, zbog loših uslova, deset službenika Policije Kosova podnijelo je ostavke, rekao je predsjednik Sindikata Policije Kosova Imer Zeqiri.

Zeqiri navodi da je od osnivanja Policije Kosova više od 2.000 pripadnika napustilo službu a kao razlog naveo je niske plate.

"Samo od početka ove godine, 10 policijskih službenika je dalo ostavke. Razlog je uglavnom niska plata ali ima tu i drugih razloga. Od osnivanja Policije Kosova, septembra 1999. godine, ukupno 2.200 službenika je podnijelo ostavke”, kaže Zeqiri.

Kao još jedan od razloga napuštanja službe, Zeqiri navodi nedostatak Zakona o penzionisanju.

"Mi smo policija bez Zakona o penzionisanju. Zahtjev je bio da se omogući penzija policajcima kada napune 47 godina. Policajci po završetku radnog vijeka, dobijaju starosnu penziju kao i svaki drugi građanin kada napuni 65 godina, a to je diskriminacija. Prioritet Sindikata je da se Zakon o penzionisanju što prije pošalje Skupštini na implementaciju, jer je već izrađen i ima mogućnost da se sa samo nekoliko malih poboljšanja usvoji", rekao je Zeqiri.

On je dodao da je ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla upoznat sa zahtjevima Sindikata, ali da se u ovoj godinu nisu sastajali za zvaničnicima Vlade Kosova uprkos zahtjevima.

"Mi kao sindikat čekamo ispunjenje obećanja Vlade, ali ćemo djelovati u skladu sa zahtjevima članova Policije Kosova. Imamo kontakt sa drugim sindikatima, imamo kontakt i sa Vladom samo putem pisama, ove godine se nismo sastajali, uprkos našim zahtjevima”, zaključuje Zeqiri.