Veliki projekat

U naredne tri godine, Kosovo će implementirati veliki projekat skladištenja energije, a finalizacija sporazuma "Kompakt” vrijednog 236,7 miliona dolara pomoći će Kosovu u nezavisnosti energetskog sistema, kazala je ministrica privrede Artana Rizvanolli, prenosi RTK.

Projekat finansira Millennium Challenge Corporation (MCC), koji će pomoći Kosovu, kako navodi Ruzvanolli u balansiranju energije.

"Najveća investicija biće uložena u kapacitet akumulatora od 170 MV ili za rezerve od 340 MV, što je prvi projekat u regionu i među prvima u evropskim zemljama“, rekla je ona.

Vlada SAD će ovaj projekat finansirati sa 202 miliona dolara, dok je predviđeno da dva miliona bude iskorišćeno za privlačenje investitora u ovaj sektor.

Ona napominje da realizaciji projetka mora proći kroz nekoliko procedura.

"Poslije odobrenja i potpisivanja sporazuma on u septembru mora da bude ratifikovan u Skupštini. Zatim slijedi period od 18 mjeseci tokom kojeg će se projektovati", dodala je Rizvanolli.

Prva funkcija ovog projekta biće balansiranje energetskog sistema u trenutku kada se poveća potražnja za energijom.

"Osim toga, govorimo o akumulaciji kako bi energija mogla da se akumulira kada se proizvodi, u slučaju da nije potrebna u trenutku kada se proizvodi, ali će se onda koristiti kasnije kada je potrošnja najveća“, rekla je ministrica.

Prema njenim riječima, uporedo će se odvijati i ekspanzija obnovljivih projekata.

"Ove rezerve su dovoljne za period od 10-15 godina. Međutim, tokom izrade projekta biće izvršene još detaljnije procijene, a biće razmotreni dodatni kapaciteti“, zaključila je Rizvanolli.