Ministarka ekonomije

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli trebalo je juče da izvesti skuštinski Odbor za privredu, industriju, preduzetništvo i trgovinu o situaciji u kompaniji "Trepča-jug" ali, kako piše Dukađini, nije prisustvovala sjednici, jer boravi u Francuskoj. Ministarka je iz Francuske poručila da štrajk ne ispunjava zakonske standarde, ali da je spremna da razgovara sa radnicima o pronalaženju rješenja što je prije moguće.

Rizvanolli je na Facebooku objavila snimke sa sastanka sa predstavnicima francuskog "Proparca" i poslovnog udruženja "Medef", kojima je, kako je navela, predstavila "Kosovski energetski investicioni paket 2023-2025".

Rizvanolli je za Teve1 rekla da štrajk rudara nije u skladu sa zakonom, kao i da nisu sve informacije objavljene o štrajku tačne, ali da je spremna da razgovara sa radnicima o pronalaženju rješenja što je prije moguće.

Dodala je da je trenutno na putu u Francuskoj i Njemačkoj gdje promoviše kapitalne investicije u oblasti obnovljivih resursa i to je, prema njenim riječima, razlog zašto je danas izostala sjednice skupštinskog Odbora u vezi sa situacijom koja je nastala u preduzeću "Trepča".

"Želim da bude jasno da sam prošle nedjelje, kada sam dobila poziv, obavjestila skupštinski odbor da ću biti na putovanju u Francuskoj, a zatim u Njemačkoj. Naročito bih željela da razgovaram sa rudarima, ali i sa ostalima, jer ne postoji Štrajkački savjet koji je ovlašćen da govori u ime onih koji štrajkuju. Želim i planiram da razgovaram sa svim radnicima", rekla je ona.

Vlada je, kaže, spremna da sve što ima veze sa uslovima rada tretira ozbiljno, kako bi se pronašlo rješenje.

"Vlada je 23. oktobra izdvojila više od 1,6 miliona eura kako bi Trepča mogla da podjeli ostatak plata za septembar. I pored toga, i pored toga što smo obavjestili predstavnike sindikata da će plate biti isplaćene, u utorak su neki radnici, čiji broj ne znamo jer nikada nije prijavljen, stupili u štrajk", rekla je Rizvanolli u uljučenju iz Francuske.

Dodala je da, kada kaže da štrajk ne ispunjava određene standarde po zakonu, ne misli da je formalnost važna, ali da je zabrinjavajuće što je proglašen štrajk, a da ne postoji organizacioni savet koji predstavlja radnike.

"Nemamo ni tačan broj štrajkača, ne znamo ni broj radnika kada su ušli i kada su štrajkovali. Nikada nije dostavljen izvještaj, ni sindikata, ni direktora jedinica kako mnogi radnici štrajkuju. Ko su oni i kakvo je njihovo zdravstveno stanje?" dodala je ona.

Rudari "Trepče-jug" štrajku već nedjelju dana, a njihovi zahtjevi su da plate budu isplaćene na vrijeme, da se poboljšaju uslovi rada, da im se obezbjedi zdravstveno osiguranje i da se uprava "Trepče-jug" razriješi.

Izvor: Dukagjini/Teve1