Politički analitičar

Povodom posjete premijera Kosova Albina Kurtija Sjedinjenim Državama, politički analitičar Nexhmedin Spahiu izjavio je za Kosovo onlajn da će poruke koje odande bude doneo zavisiti od toga s kim će se se još sastati do kraja boravka, ali da je glavna američka poruka svakako da dijalog Kosova i Srbije što prije treba okončati.

Nakon više najava i odlaganja premijer Kosova Albin Kurti je od prošlog vikenda u SAD, gdje je do sada razgovarao sa zvaničnicima pojedinih velikih kompanija, koje je pozvao da ulažu na Kosovo.

Na pitanje šta građani Kosova mogu da očekuju i koja će poruka biti poslata iz SAD, analitičar Spahiu kaže da sve zavisi od toga s kim će se Kurti sastati do kraja posjete.

"Zavisi koga će sresti do kraja posjete SAD, ali vjerujem da je poruka koja dolazi iz SAD ta da mora što prije da se okonača dogovor sa Srbijom, i da je sada najpovoljnije vrijeme da se to uradi. Ipak, zavisi koliko će on shvatiti tu poruku i dokle će umeti da je sprovede", kazao je Spahiu.

Na pitanje da li možemo da očekujemo nove izbore na Kosovu, Spahiu kaže da sve zavisi od Kurtija kako se postavi prema dijalogu Kosova i Srbije.

"Za sada neće biti izbora, ali sve zavisi kako će se Kurti postaviti prema dijalogu sa Srbijom. Ukoliko Amerikanci vide da ima nešto kod njega što vuče naprijed, on će nastaviti svoj mandat, ukoliko odustanu od njega, slijede nam izbori", zaključio je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online