Potpisan ugovor sa EBRD

Ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati i potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Alan Piluk potpisali su sporazum o energetskoj efikasnosti vrijedan preko 6 miliona eura koji uključuje preko 100 javnih ustanova u Prizrenu, prenosi Reporetri.

Ukupna vrijednost ugovora je 6.315.000 eura, od čega su 20 odsto grantovi, a njime se predviđa sprovođenje mjera efikasnosti u 100 opštinskih objekata, uključujući vrtiće, škole i domove zdravlja. Predložene mjere efikasnosti uključuju nadogradnju i zamjenu sistema grejanja, toplotnu izolaciju zgrada i ugradnju energetski efikasnih prozora i vrata.

Murati je rekao da Kosovo ima kontinuiranu saradnju sa EBRD-om i da je on važan partner za unapređenje energetske tranzicije Kosova i održivi ekonomski razvoj.

Potpredsednik EBRD Alan Piluk je rekao da za zemlju koja donedavno nije mogla da zamisli budućnost energetike bez lignita, napredak Kosova ne može biti veći od toga.

On je takođe istakao da Kosovo već intenzivno radi na modelu koji svaka zemlja treba da sledi, a to je kombinacija efikasne energije sa obnovljivom energijom, navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri