Traume, traume...

Pandemija koronavirusa, rat u Ukrajini i poskupljenja proizvoda pogoršali su mentalno zdravlje stanovništva Kosova, jer građani prelaze iz jedne traume u drugu i većina je na granici snage, izjavio je neuropsihijatar Sami Rexhepi, prenosi Ekonomija onlajn.

"Potpuno je normalno očekivati veoma veliki uticaj poskupljenja na građane. Na neki način od jedne traume prelazimo na sljedeću traumu. U traumi koja je trajala dvije godine naša sopstvena biološka egzistencija bila je ugrožena, a ekonomska egzistencija velikog broja ljudi je ugrožena zbog gubitka posla", rekao je Rexhepi, direktor Centra za mentalno zdravlje u Prištini.

Naveo je da došlo "još jedno zlo", rat u Ukrajini koji nema direktan uticaj na Kosovo zbog fizičke udaljenosti, ali indirektno ugrožava ekonomsko blagostanje gotovo cijelog svijeta što je direktno uticalo na rast cijena.

"Time se ugrožava ekonomsko blagostanje stanovništva koje je već na ivici izumiranja. Najveći dio stanovništva na Kosovu je na ivici izumiranja", rekao je Rexhepi.

On kaže da uznemirenost povećava i poskupljenje, jer sa istom količinom novca građani sada ne mogu da kupe osnovne životne namirnice kao ranije.

"Ovo se posebno odnosi na prehrambene artikle, ne govorimo o luksuznim artiklima već o prehrambenim artiklima koji su osnovna potreba stanovništva. Ovo je veoma veliki faktor, koji uveliko povećava anksioznost i strah za sutra, što obično čini ljude manje funkcionalnim nego što su bili", smatra Rexhepi.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online