Policija Kosova i dalje meta

Od poslijeratnog perioda, Policija Kosova i dalje je meta na sjeveru Kosova koji naseljavaju Srbi.

Objekti na graničnim prijelazima zapaljeni su dan nakon proglašenja nezavisnosti, dok je nekoliko godina kasnije, u pokušaju da carinike preveze na ove punktove, ubijen policajac Enver Zymberi nakon oružanog napada na policiju.

Napadi nisu zaobišli ni akcije policije protiv šverca.

Policija Kosova se u petak na sjeveru zemlje nije prvi put suočila sa granatama i mecima. Takve priče su ih pratile otkad je započela historija države.

Na dan kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, Fatmir Sejdiu kao predshednik najmlađe države uputio je poziv Srbima.

"Naš poziv je da se vratite normalnom životu, da budete aktivni članovi u važnim procesima svakodnevnog života“, bio je apel Sejdiua.

Pokazali su se aktivni, ali u drugačijem obliku.

U prva 24 sata državnosti zapaljeni su objekti koji se nalaze na dva granična prijelaza – Jarinju i Brnjaku.

U Prištini je predstavljena jedna druga realnost.

Mogu da vam potvrdim da je svaki kutak teritorije Kosova zagarantovan, zaštićen, kontrolisan“, rekao je tadašnji premijer Hashim Thaçi.

Kosovo je čekalo više od tri godine nakon nezavisnosti dok nije donijelo odluku. Thaçijeva vlada je u julu 2011. godine ovlastila elitne policijske jedinice da odu na obje tačke, gdje su carinici morali da budu stacionirani i obezbjeđeni.

Plan je osujećen. Put ka Brnjaku je bio blokiran, a u jednom od oružanih napada ovim putem, smrtno je ranjen elitni policajac Enver Zymberi.

I još poslije ovakvog razvoja događaja zapaljen je prelaz na Jarinju.

Situacija je povećala međunarodni pritisak za dijalog. U Briselu je postignuto nekoliko sporazuma, uključujući onaj o integrisanom upravljanju granicom.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova imao je molitvu nakon početka implementacije.

"Hajde, neka je sa srećom. InsAllah, daj Bože da vam dobro krene“, rekao je Bajram Rexhepi, dok je bio u posjetu na jednom od graničnih prijelaza sa jednog od kontrolnih punktova.

Tenzije su prestale u intenzitetu. U međuvremenu, barijere koje su godinama postavljane na sjevernim putevima uklonio je KFOR. Ali uprkos tome što je u Briselu dijalog nastavljen, mnogi sporazumi nisu sprovedeni. Ni problemi na sjeveru nisu prestali.

Prošle godine, 13 dana na dva granična prelaza sa Srbijom, Jarinje i Brnjak, nije bilo dozvoljeno kretanje policijskim jedinicama koje su tu ostajale danonoćno zbog tenzija srpskih grupa. Ova situacija je nastala nakon odluke Vlade Kosova o reciprocitetu upotrebe registarskih tablica.

"Privremene registarske tablice nisu naša želja, već́ nametanje sa druge strane“, rekao je premijer Kurti kada je to odlučeno.

A, kada je postignut dogovor sa Srbijom, u dvije opštine sa srpskom većinom pokušano je paljenje objekata. U Zvečanu je neuspješno bačena bomba na zgradu opštine, a u Zubinom Potoku uništen je centar Ministarstva unutrašnjih poslova i dio biblioteke.

Napadima su dočekane i akcije protiv šverca koje je sprovela policija na sjeveru.

U oktobru 2021. godine, uslijed akcije, na policiju su bačeni eksploziv, eksplozivne naprave i kamenice, dok je više osoba povređeno, među kojima 10 policajaca.

Alarm za vanredne situacije na sjeveru aktiviraju sjevernjaci kad god Policija Kosova tamo preduzme bilo kakvu akciju. To se dogodilo prije tri godine kada se na desetine Srba odazvalo pozivu za postavljanje barikada u ovom dijelu, u pokušaju da se zaustavi još jedna akcija policije hapšenja nekih službenika osumnjičenih za umješanost u (krijumčarenje) šverc robe. Policajci su takođe napadnuti oružjem, pri čemu su trojica povređena. Srbija je dramatizovala situaciju prijetnjom vojnom intervencijom ukoliko specijalne jedinice ne budu povučene.

Sjever Kosova je vruće ognjište bio i prije proglašenja nezavisnosti Kosova.

Smrt dvoje djece u reci Ibar proizvela je lančane nemire u mnogim opštinama u martu 2004. U njima je ubijeno je 19 ljudi, od toga 12 Albanaca.