Važno da dijalog bude uspješan

Izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin izjavio je za RTK da nije siguran da je dobar trenutak da Kosovo aplicira za članstvo u EU budući da pet država članica Unije nije priznalo Kosovo.

"Međutim, članstvo Kosova u Savjetu Evrope koristilo bi zemlji u cjelini, ali i građanima, uključujući manjine", rekao je Sarrazin.

Kada se radi o dijalogu sa Beogradom, Sarrazin kaže da je veoma važno da taj proces bude uspešan.

Dodaje i da trenutno između Kosova i Srbije ne postoji dogovor za trajno rješenje u vezi sa registarskim tablicama vozila.

Upitan o viznoj liberalizaciji Kosova Sarrazin kaže da je Kosovo tema u novoformiranoj koaliciji u Njemačkoj i da podržava viznu liberalizaciju za Kosovo, ali da ne može da garantuje za Francusku.

"Što se Njemačke tiče, Kosovo je ispunilo sve kriterijume za vize, dok što se Francuske tiče, ne mogu da dajem nikakvo tumačenje u njihovo ime", rekao je on.

Takođe, istakao je da do sada nije održan nijedan zajednički sastanak specijalnih izvestilaca za Zapadni Balkan, odnosno sastanak sa Miroslavom Lajčakom, Stuartom Peachom i Gabrielom Eskobarom, ali da je imao odvojene telefonske razgovore sa njima.

"Koliko za sada znam, zajednički sastanak nije u planu, ali da vidimo šta će biti", rekao je on.

Izvor: RTKlive