Dogovarali amnestiju zločina

Ministarka pravde Albulena Haxhiu kazala je da kao ministarka ima obavezu da posjeti sve optužene u Hagu i da sa liderima OVK Hashimom Thaçijem i Kadrijem Veselijem još uvijek ima političkih problema, ali da oni nisu vezani za rat, prenosi Koha.

"Optuženi u Hagu nisu uvažili institucije. Bolje je da njih pitate zašto su odbili da se sretnu sa mnom. Nemaju razloga za to. Trebalo bi da se izvine građanima za štetu koju su naneli. Naše političke konfrontacije su velike. I dalje imam problem sa Thaçijem i Veselijem koji je politički i nema veze sa ratom", kazala je Haxhiu.

Kako je istakla, aktuelni lideri na Kosovu više pominju "srpske zločine na Kosovu nego Thaçi i Veseli kada su bili na vlasti".

"Predsjednica Vjosa Osmani, predsjednik parlamenta Glauk Konjufca i premijer Albin Kurti na svakom sastanku pominju zločine Srbije. Dok su bivši lideri OVK dogovarali da se ratni zločini amnestiraju", rekla je Haxhiu

Haxhiu je istakla zabrinutost za rad Specijalnog suda.

"Specijalni sud nema albansko osoblje koje radi u njemu i mi imamo obavezu kao institucija da vodimo računa o pravima onih koji su suočeni sa procesom. Zabrinuta sam što ombudsman specijalizovanih komora ima samo jednog pravnika. Kada upitamo da li se bave kršenjem ljudskih prava, kažu da je to povjerljivo. Čudan je pristup koji smo vidjeli na sastanku", naglasila je Haxhiu.

Ona je istakla da je čudno to što je njena posjeta u Hagu okarakterisana kao politička, a ne institucionalna.

Haxhiu: Kosovu potreban glavni tužilac koji nikome ne duguje

Haxhiu je dalje navela da je Kosovu potreban glavni tužilac koji ima hrabrosti da se ne vezuje se ni za jedno moćno ime i ni od koga ne strahuje.

"Kosovu treba tužilac koji nikome nije dužan, ne neko ko ne gleda prvo imena, pa predmet", kazala je Haxhiu.

Ona je dodala da su reakcije međunarodne zajednice na izbor glavnog tužioca pokazale koliko je situacija ozbiljna.

"Očekivala sam od početka da će oni biti otvoreni, posebno za britansku ambasadu. Procjene koje oni iznose su veoma objektivne. Onog momenta kada su videli mail britanskog ambasadora, u kome on izražava zabrinutost u vezi sa nespremnošću Tužilačkog savjeta da sarađuje po tom pitanju, vidjela sam da ovaj proces neće biti fer, ni transparentan", rekla je Haxhiu.

Ministarka pravde Albuljena Haxhiu ocijenila je da opozicija napada Vladu, jer se svakom odlukom koju donosi izvršna vlast pogađaju njeni interesi.

Ona je optužila opoziciju da nije usvojila Zakon o oduzimanju imovine, rekavši da to "radi samo opozicija na Kosovu“.