Kosovo je država Albanaca, a ne...

Stručnjak za ustavna i politička pitanja Mazllum Baraliu izjavio je da su prvi Ustav Kosova nemetnuli stranici i da je potrebno poboljšati ceo njegov tekst, posebno njegovu preambulu u kojoj bi Kosovo trebalo da bude određeno kao "država Albanaca i drugih etničkih grupa", prenosi Koha.

Baraliu kaže da će te promjene morati da se dese, pošto je prvi Ustav nametnula međunarodna zajednice, ostavljajući građane Kosova "bez Republike i bez Ustava".

"Potrebna je poboljšanja cijelog teksta Ustava, od preambule, jer je pripremljena i servirana, da ne kažem nametnuta od stranaca, nije bila čak ni izražena volja njenih građana da imaju Republiku i Ustav kakav bi željeli", rekao je on na KTV na Dan ustava koji je obilježen 9. aprila.

Baraliu je naveo da se u preambuli pominje samo budućnost Kosova, a ne prošlost, kako je uobičajeno.

"Zbog okolnosti u kojima je proglašena Republika Kosovo, nismo uspjeli da budemo suvereni u izradi Ustava i u određivanju prirode države. U prvom članu Ustava trebalo je da piše da je ovo država Albanaca i ostalih koji u njoj žive. Međutim, to je multietnička, a ne nacionalna država i stoga se prošlost ne pominje", kaže Baraliu.

Ustav Kosova ratifikovan je 9. aprila 2008. godine, a stupio je na snagu 15. juna iste godine. Veliki dio Ustava, kako navodi Koha, proizlazi iz plana bivšeg finskog predsjednika Martyja Ahtisaarija.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore