Reforma i restrukturiranje

Novo rukovodstvo Javnog preduzeća „Telekom Kosova“ ponudilo je svojim zaposlenima da dobrovoljno napuste posao, nudeći im nadoknadu od 24 plate i odlazak u prijevremenu penziju, zbog unutrašnjeg restrukturiranja Telekoma. Predsjednik Sindikata radnika telekomunikacija Lami Balaj rekao je da ovo plan vlade i da, prema njegovim riječima, neće biti promjena bez volje radnika, prenosi RTK2.

U ime reforme i restrukturiranja, Telekom Kosova je zatražio od svojih zaposlenih da dobrovoljno napuste posao i odu u prijevremenu penziju. Prijevremeno penzionisanje uključuje radnike koji će ići u penziju u kalendarskoj 2023, 2024, 2025. i 2026. godini. Predsjednik Sindikata radnika telekomunikacija Lami Balaj je za Radio Kosova rekao da je ovaj plan napravila Vlada Kosova. Međutim, rekao je da oni kao sindikat nisu učestvovali u izradi ovog paketa.

 „To je plan koji je napravila Vlada Republike Kosovo za one koji žele da napuste posao i nude im 24 plate. Razočaravajuće je, jer nismo bili obavješteni i nismo bili dio ovog paketa, a ja čvrsto vjerujem da je sindikat trebalo da bude uključen, jer mi predstavljamo radnike“, rekao je Balaj za Radio Kosova.

Balaj je rekao da su neki radnici dobrovoljno pristali da napuste posao. On je dodao da poslije restrukturiranja pozicija na kojoj se nalaze trenutno zaposleni neće nikome biti zagarantovana.

„Neki od njih su izrazili želju da izađu, neki oklijevaju, ali sam obećao radnicima da se to radi dobrovoljno. Naravno, poslije restrukturiranja biće otvoreni konkursi i nikome neće biti zagarantovana pozicija“, rekao je Balaj.

Ponuda za dobrovoljno napuštanje posla data je, kako je saopštilo novo rukovodstvo, jer se dužnosti i odgovornosti u oblasti zahtjevane i predviđene delatnosti kompanije, možda ne poklapaju sa profesionalnim profilom zaposlenih, pa čak i zbog toga što su neka od radnih mjesta dupliraana mogu da  se i ugase.

Balaj je rekao da je sindikat tokom restrukturiranja tražio od menadžmenta, što je i odobreno, da se rukovodeća mjesta popune internim konkursima na kojima svaki od zaposlenih ima pravo da konkuriše.

Izvor: Radio Kosova