Osnovni sud u Prištini

U Osnovnom sudu u Prištini danas se očekuje nastavak suđenja u predmetu protiv četvoro bivših ministara optuženih za zloupotrebu službenog pložaja u postupku privatizacije četiri hidroelektrane, prenosi Zeri.

Optuženi Besim Beqaj, Mimoza Kusari-Lila, Dardan Gashi i Nenad Rašić, bili su ministri u vrijeme vlade Hashima Thaçija.

Oni se terete da su postupkom privatizacije četiri hidroelektrane, Bijeli Drim, Istok, Radac i Dikance, zloupotrebili službeni položaj.

Optužnica Specijalnog tužilaštva podignuta 10. aprila 2020. godine tereti Besima Beqaja, koji je predsjedavao Vladinom komisijom za privatizaciju, i članove te komsije Mimozu Kusari-Lilu, Nenada Rašića i Dardana Gashija da su prekoračili svoja ovlašćenja i 8. maja 2013. godine izglasali privatizaciju četiri hidroelektrane.

Prema specijalnom tužiocu, ta imovina je bila pod koncesijom i preporuka Internacionalne finansijske korporacije (IFC) bila je da ostane u okviru Kosovske energetske korporacije. Kako se navodi, optuženi su svojim radnjama naneli štetu KEK i Vladi Kosova kao akcionaru.

Posljednje ročište u tom predmetu održano je 10. februara. Glavni pretres počeo je 1. jula 2021. godine. Predmet se vodi u Posebnom odjeljenju Osnovnog suda u Prištini, a predsjedavajući sudija je Valon Kurtaj.

Osnovni sud u Prištini je u martu ove godine odbacio zahtjeve za odbacivanje optužnice protiv četvoro ministara i još dvoje osumnjičenih.
 
Izvor: Kosovo Online/Zeri