Politički kapital

Izvršni direktor Instituta za socijalne politike Visar Imeri ocjenio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koristi odluke Vlade Kosova na političkom planu, i da na taj način predstavlja sebe kao faktor stabilnosti, dok Kosovo izgeda kao promoter nereda i sukoba, prenosi Ekonomija onlajn.

Imeri smatra da ta odluka Vlade Kosova da ne dozvoli održavnje sprskih izbora na Kosovu, ipak neće izazvati veću eskalaciju situacije.

"Do sada, ono što vidimo su samo izjave srpskih zvaničnika i protesti. Izgleda da Aleksander Vučić namjerava da ovu odluku Vlade Kosova više iskoristi u oblasti političkog kapitala, pa da ove javne izjave preuzme od zemalja Kvinte koje su rekle da je Srbija konstruktivna i spremna za sporazum sa Kosovom. Zato je želeo da to iskoristi kao politički kapital kako bi izbjegao i najmanji pritisak koji bi na njega trebalo da bude izvršen sa Zapada za poziciju koju Srbija ima u vezi invazije Rusije na Ukrajinu. Vučić ovo koristi da bi sebe predstavio kao faktor stabilnosti, a Kosovo kao one koji donose odluke koje bi mogle da izazovu nemire i sukobe", rekao je Imeri.

Imeri ocjenjuje da je ipak prisustvo Kfora na Kosovu od velikog značaja za bezbjednost.

"Samo prisustvo Kfor i zemalja NATO je za Kosovo u oblasti zaštite od velike važnolsti kako ne bi došlo do eventualne vojne intervencije iz Srbije, ali mislim da Srbija tako nešto i ne pomišlja da  uradi, niti je to moguće", kaže Imeri.

Imeri je dodao da kosovske institucije treba da vode računa kakve singnale šalju međunarodnoj zajednici.

"Kosovu je veoma potrebna pomoć prijatelja i saveznika, a jedna od najvažnijih stvari u našoj spoljnoj politici je ne samo održavanje ovih odnosa koje imamo već i njihovo produbljivanje i intenziviranje. Potrebna nam je podrška ne samo u bezbjednosnom smislu već u diplomatskom smislu, a posebno u dijalogu sa Srbijom, u kojem smatra da će Kosovo imati koristi samo ako ga podržavaju SAD i EU", rekao je Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online