Ispred svih u regionu

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 63,4 odsto građana Kosova starijih od 18 godina vakcinisano sa obje doze antikovid vakcine, dok je procenat vakcinisanih u ovoj starosnoj grupi jednom dozom, dostigao 70 odsto, prenosi Koha.

Iz Ministarstva zdravlja kazali su da je, godinu dana nakon početka vakcinacije protiv Covida-19, Kosovo uspjelo da ima veću stopu vakcinacije od zemalja regiona, uključujući Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku i druge zemlje, dok ima uporedive razmjere sa nekim evropskim zemljama.

"Sa preko 1.820.000 primjenjenih doza, vakcinacija stanovništva starijeg od 18 godina na Kosovu dostigla je 70 odsto jednom dozom i 63,4 odsto sa dvije doze", navodi se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva, 62,7 odsto stanovništva starijeg od 12 godina vakcinisano je jednom dozom, a 57,1 odsto sa dvije doze.

Ministarstvo je saopštilo da izazov ostaje vakcinacija trećom dozom, koju je primilo samo 7 odsto stanovništva starijeg od 12 godina.

Proces vakcinacije na Kosovu počeo je krajem marta 2021. Za godinu dana na Kosovu je dato 1.821.268 doza antikovid vakcina, a građani Kosova mogu da biraju između Astra Zeneca i Pfizerove vakcine.