Sudski savjet Kosova

Sudski savjet Kosova saopštio je da se razmatra pitanje učešća predsednice Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljane Stevanović, na prekjučerašnjem sastanku sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u Beogradu. Ovom sastanku prisustvovali su predstavnici Srba sa Kosova, među kojima su bili i sudije i komandno-operativni lanac Policije Kosova.

"Predsjednik Vrhovnog suda, Enver Peci, kao nadležni organ za sve predsjednike sudova, obavjestio je Sudski savjet Kosova (SSK) da razmatra pitanje učešća predsjednice Osnovnog suda u Mitrovici, Liljane Stevanović na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu SSK.

Zbog čega se konkretno razmatra prisustvo Stevanović i kada će i kakav zaključak biti donjet, nije saopšteno.

Podsjetimo, prekjuče je u Beogradu, uz sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost, predsjednik Srbije održao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova. Glavna tema razgovora bilo je održavanje srpskih predsjedničkih i parlamentarnih izbora 3. aprila na Kosovu, odnosno, kako je predsjednik Srbije posvedočio, spremnosti "polaganja oružja“ i napuštanju svih kosovskih institucija od strane svih Srba, i južno i sjeverno od Ibra.

U Prištinskim medijima je takođe jedna od glavnih vijesti bilo prisustvo komandno operativnog lanca Policije Kosova i sudija sa Sjevera Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u Beogradu, uz predstavnike Srpske liste.

O tome je govorio i premijer Aljbin Kurti.

On je, povodom objavljenih fotografija na kojima se vidi kako se Vučić sastaje sa Srbima sa Kosova, kazao da zaposlene u policiji i sudu na njima nije prepoznao.

"Ne znam, ili ih nisam prepoznao na fotografijama i na slikama, ne znam kako izgleda sudija“, kazao je Kurti, ali i nagovjestio da će da "provjeri“, te da će se kosovske bzbjednosne institucije pozabaviti ovim pitanjem“, prenijeli su juče mediji.