Specijalni sud

Advokat bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija Gregory Kehoe optužio je Specijalizovano tužilaštvo da sudu nije na vrijeme dostavilo oslobađajuće dokaze u slučaju njegovog klijenta, a da je kasnije na sudu rečeno da se radi o uobičajenim procesima, što, kako smatra, ometa istragu, prenosi Koha.

Kehoe navodi da su prethodno obavjestili tužilaštvo da su upoznati da ono posjeduje oslobađajuće dokaze.

“Kada god dođe do kašnjenja u otkrivanju informacija, to ometa istragu. Posebno otežava istragu odbrane kada se ne dostavljaju oslobađajuće informacije. Dali smo brojna obavještenja Specijalnom tužilaštvu da smo upoznati sa oslobađajućim informacijama međunarodnih svjedoka", rekao je Kehoe u emisiji "Zakletva pravde".

On je rekao da je tužilaštvo prilikom dostavljanja ovih dokaza pokušalo da kaže sudu da se radi o uobičajenoj proceduri davanja oslobađajućih informacija.

“To nije učinjeno, oni su to uradili uoči konferencije 4. februara jer je svjedok, ambasador Dan Everts iz OSCE, tražio izjavu od tužilaštva, a oni su odbili da mu je daju. Uoči konferencije su je predali“, rekao je Kehoe.

Prema njegovim riječima, ambasador Everts je kazao da nije video nikakvu vezu između kriminalnih aktivnosti na terenu, hijerarhije OVK i vlade Kosova, posebno Hashima Thaçija.

Prema riječima Kehoe, ambasador Everts je rekao da ne vidi nikakav logičan razlog zašto bi predsjednik Thaçi želeo da dogodi ono za šta ga okrivljuju, jer bi to oštetilo njegovu poziciju na međunarodnom planu.

"Pitanje je da li bi sud želeo da zna za dokaze koji su oslobađajući, da li bi sud želeo da zna da postoji osoba koja je bila na čelu Kancelarije za evropsku bezbjednost i saradnju, ambasador Dan Everts? Moj klijent boravi u pritvorskom objektu u Hagu od novembra 2020. godine iako je ova izjava ambasadora Evertsa data u martu 2018. Mi smo četiri godine u zaostatku", kazao je Kehoe.

Kehoe kaže da, tokom 30. godina rada, nije video toliko izmjena u dokumentima. Ove izmjene, prema njegovim riječima, otežavaju odbranu kako u istrazi, tako i u davanju alibija svojim klijentima.

Optužnica tereti Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore